Traseele turistice în Masivul Rodnei, închise din cauza riscului de avalanşă/ Risc ridicat de avalanşă şi pe crestele din Parâng

Toate cele cinci trasee turistice din Masivul Rodnei, inclusiv traseul de la Cascada Cailor, foarte vizitat de turişti,au fost închise, vineri, decizia fiind luată de Salvamont Borşa, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a riscului de producere a avalanşelor,transmite corespondentul MEDIAFAX. UPDATE: Risc ridicat de avalanşă pe crestele din Parâng.

109 afișări
Imaginea articolului Traseele turistice în Masivul Rodnei, închise din cauza riscului de avalanşă/ Risc ridicat de avalanşă şi pe crestele din Parâng

Traseele turistice în Masivul Rodnei, închise din cauza riscului de avalanşă/ Risc ridicat de avalanşă şi pe crestele din Parâng

Şeful Serviciului public local Salvamont Borşa, Daniel Timiş, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că temperaturile în zonă sunt foarte scăzute, cuprinse între minus 12 şi minus 14 grade, iar pe creste ajung şi la minus 20 de grade, se înregistrează viscol şi vizibilitatea este redusă.

”Salvamont Borşa a decis închiderea tuturor traseelor turistice din Masivul Rodnei din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Este vorba despre cinci trasee, printre care se numără cel de la Cascada Cailor, foarte vizitat de turişti, sau cel care duce spre Vârful Pietrosu, inclusiv care ajunge până la staţia meteo. Temperaturile în zonă sunt foarte scăzute, cuprinse între minus 12 şi minus 14 grade, iar pe creste ajung şi la minus 20 de grade, se înregistrează viscol şi vizibilitatea este redusă. Stratul de zăpadă depăşeşte un metru. Riscul de avalanşă este maxim 5. Nu recomand turiştilor care vor să practice trasee montane accesul în zona montană, în partea nordică a Masivului Rodnei”, a spus Timiş.

Potrivit acestuia, turiştii pot ajunge, totuşi, să schieze pe cele două pârtii din zonă unde zăpada este excelentă, prima situată în Complexul Turistic Borşa, care are o lungime doi kilometri, iar cealaltă în Pasul Prislop, cu o lungime de un kilometru.

”Aici nu sunt probleme, sunt lângă drumuri accesibile, se poate veni, se poate schia”, a spus Daniel Timiş.

Risc ridicat de avalanşă pe crestele din Parâng

Salvamontiştii din Parâng atrag atenţia că pe crestele montane există risc de producere a avalanşelor, motiv pentru care nu sunt recomandate traseele de creastă, mai ales că în perioada următoare temperaturile vor fi tot mai mici şi se anunţă şi viscol, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”La creastă riscul de avalanşă este undeva la gradul 3-4. A nins viscolit, a nins şi pe minus, s-au făcut nişte plăci de vânt. Este destul de periculos la creastă şi mai ales de pe văi. Cornişe nu sunt foarte multe, dar pe văi sunt acumulări mari de zăpadă. În aceste condiţii nu recomandăm traseele de creastă, mai ales că o să fie viscol, ceea ce va conduce la o vizibilitate redusă şi se anunţă temperaturi destul de scăzute”, a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX, şeful Salvamont Parâng, Remus Popescu.

Potrivit acestuia, în Parâng a nins în ultimele ore şi se anunţă precipitaţii importante în perioada următoare.

"Ninge şi cred că ajunge codul şi la noi. Nu a nins foarte mult în ultimele ore, undeva doar la zece centimetri. Vremea, însă, se răceşte şi sunt anunţate precipitaţii importante în continuare”, a adăugat şeful Salvamont Parâng.

În staţiunea Parâng sunt deschise toate pârtiile, stratul de zăpadă fiind de 45 de centimetri. În zonele din afara pârtiilor, stratul de zăpadă este şi mai mare.

În weekend-ul care urmează salvamontiştii aşteaptă ca în Parâng să urce aproximatov o mie de turişti.

Staţiunea montană Parâng este situată la circa opt kilometri de municipiul Petroşani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici