Trei asistente de la Maternitatea Giuleşti, sancţionate în cazul bebeluşilor arşi cu dezinfectant

Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor - filiala Bucureşti a decis, miercuri, sancţionarea asistentei şefe, a asistentei înlocuitoare şi a celei care a folosit substanţa în tratamentul bebeluşilor de la Maternitatea Giuleşti, întrucât acestea nu au informat organizaţia în legătură cu incidentul.

159 afișări
Imaginea articolului Trei asistente de la Maternitatea Giuleşti, sancţionate în cazul bebeluşilor arşi cu dezinfectant

Trei asistente de la Maternitatea Giuleşti, sancţionate în cazul bebeluşilor arşi cu dezinfectant (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România (OAMMR) - filiala Bucureşti, Gheorghe Georgescu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că asistenta şefă a fost sancţionată cu suspendarea pe trei luni din organizaţie şi retragerea pe aceeaşi perioadă a calităţii de membru al Ordinului, întrucât nu a instruit personalul din subordine şi nu a anunţat OAMMR despre incident.

De asemenea, asistenta înlocuitoare a fost sancţionată cu suspendarea din OAMMR şi ridicarea dreptului de practică pe şase luni, iar asistenta medicală a primit mustrare, pentru că nu au anunţat incidentul.

Potrivit lui Georgescu, în maternitate sunt grave deficienţe de organizare, iar şefa de la serviciul de resurse umane este o persoană de 70 de ani, pensionată de peste 12 ani şi care aprobă plecarea în concendiu şi înlocuirea celor care sunt liberi doar verbal, fără să existe un act care să confirme acest lucru.

Georgescu a precizat că înlocuitorul asistentei şefe s-a aprovizionat de la magazia spitalului, unde există bidoane cu materiale cumpărate angro, iar infirmiera s-a dus cu o sticlă neetichetată şi a ridicat produsele. Totodată, Georgescu a arătat că magazionerul nu ar fi trebuit să permită eliberarea materialelor fără să fie prezentă asistenta şefa, adăugând că a fost încălcată legislaţia în vigoare.

Preşedintele OAMMR a mai spus că a doua zi, o altă infirmieră a turnat în sticla în care era alcool medicinal produsul luat de la magazie şi care era într-o sticlă neetichetată. El a adăugat că pe masa pe care sunt păstrate instrumentarele există trei tipuri de flacoane, unul cu spirt medicinal, unul cu apă oxigentată şi un altul cu alcool iodat.

"În ziua incidentului, asistenta a recoltat din fontanela a nouă bebeluşi probe de sânge. Din cei nouă, patru au suferit arsuri locale la cap. Greşeala tuturor acestor asistente este că nu au declarat imediat la Ordinul Asistentelor şi Moaşelor întâmplarea, tăinuind incidentul", a mai spus Georgescu.

Preşedintele OAMMR - filiala Bucureşti a mai spus că dezinfectantul are culoarea albastră, la fel ca şi spirtul medicinal, astfel că asistenta a putut încurca uşor cele două produse.

"Este vorba despre dezinfectant de mâini, mănuşi, plăgi, în niciun caz pardoseală. Totuşi, dezinfectantele au alcool de concentraţie 90 la sută combinat cu alte substanţe dezinfectante, în timp ce spirtul medicinal are o concentraţie cuprinsă între 45 şi 70 de grade. Astfel că un alcool de 90 de grade poate produce arsuri grave pe capul unui bebeluş cu o piele extrem de sensibilă", a explicat Georgescu.

Asistenta şefă de la neonatologie din cadrul Maternităţii Giuleşti, Doina Pecingină, şi-a dat demisia, joia trecută, în urma scandalului privind bebeluşii arşi în cap cu un dezinfectant, a declarat directorul spitalului, Bogdan Marinescu.

Directorul Maternităţii Giuleşti, doctorul Bogdan Marinescu, declara că arsurile bebeluşilor au fost provocate de un dezinfectant folosit pentru mâini, plăgi şi mănuşi, această substanţă fiind utilizată şi de medicii care intră în blocul operator. Doctorul Marinescu a respins afirmaţiile potrivit cărora bebeluşii ar fi fost şterşi cu un dezinfectant pentru pardoseli.

Comisia de disciplină a Spitalului "Prof. dr. Panait Sârbu" (Maternitatea Giuleşti) a propus, marţea trecută, sancţionarea cu zece la sută din salariu, pe trei luni, a trei cadre medicale în cazul celor patru bebeluşi arşi pe cap, iar asistenta care a utilizat substanţa a fost mutată la secţia de gestionare a datelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici