Trei cadre medicale sancţionate în cazul bebeluşilor arşi cu dezinfectant

Comisia de disciplină a Spitalului "Prof. dr. Panait Sârbu" a propus sancţionarea cu zece la sută din salariu pe trei luni, a trei cadre medicale în cazul celor patru bebeluşi arşi pe cap, iar asistenta care a utilizat substanţa a fost mutată la secţia de gestionare a datelor.

119 afișări
Imaginea articolului Trei cadre medicale sancţionate în cazul bebeluşilor arşi cu dezinfectant

Trei cadre medicale sancţionate în cazul bebeluşilor arşi cu dezinfectant

Potrivit unui comunicat al Spitalului clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. dr. Panait Sârbu" (Maternitatea Giuleşti), comisia de disciplină, întrunită marţi, a analizat cazul celor patru bebeluşi care au suferit arsuri la cap.

Astfel, s-a stabilit că în 2 septembrie la solicitarea asistentei coordonatoare, infirmiera a ridicat de la magazia spitalului un bidon cu soluţie de culoare albastră care nu avea etichetă, pe care l-a confundat cu bidonul cu spirt medicinal. În secţie soluţia respectivă a fost pusă într-un recipient care avea eticheta de alcool sanitar în salonul de prematuri, unde a fost utilizată la dezinfectarea locului de punţie pentru prelevarea analizelor de la nivelul scalpului conform protocolului în vigoare.

"În cursul nopţii de 2 spre 3 septembrie, a apărut la patru dintre bebeluşi eritem şi vezicule în zona în care au fost şterşi cu substanţa respectivă. Asistenta a sesizat medicul de gardă care a recoltat culturi de la nivelul leziunilor şi a stabilit tratament local şi general cu antibiotic. Culturile şi examenul din leziuni au infirmat etiologia infecţioasă a leziunilor", se arată în comunicat.

Medicul de salon a continuat investigaţiile şi tratamentul, evoluţia ulterioară a leziunilor limitându-se la nivelul tegumentelor nefiinsd însoţită de fenomene generale.

Comisia de anchetă a mai stabilit că asistenta coordonatoare a sesizat medicii în legătură cu eroare comisă la 48 de ore după eveniment.

În prezent, unul dintre copii a fost deja externat, la alţi doi evoluţia leziunilor este favorabilă, fiind aproape dispărute "fără sechele funcţionale, anatomice sau estetice", iar cel de-al patrulea copil a fost transferat la cererea familiei la un alt spital, leziunile fiind în rezoluţie (cruste).

Comisia de disciplină a stabilit, în acest caz, că infirmiera, asistenta cooordonatoare şi asistenta care a utilizat soluţia fără să o verifice au dat dovadă de neglijenţă în serviciu. Astfel, a propus sancţionarea cu zece la sută din salariu pe o perioadă de trei luni a celor trei cadre medicale. Iar pentru infirmiera care a manipulat soluţiile s-a decis mutarea de la saloanele de copii la sistemul de gestionare a datelor.

În situaţia în care Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România va stabili, în urma anchetei care se află în desfăşurare, sancţiuni suplimentare, acestea vor fi aplicate, se mai arată în comunicat.

Familia unuia dintre cei patru bebeluşi arşi în cap la Maternitatea Giuleşti susţine că aceştia au fost şterşi cu dezinfectant de pardoseală în loc de spirt medicinal, şeful secţiei de neonatologie fiind însă de părere că a fost utilizat un dezinfectant pentru copii, dar prea puternic.

Conducerea Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie „Panait Sârbu” (Maternitatea Giuleşti) a declanşat o anchetă pentru a stabili din ce cauză, săptămâna trecută, la patru bebeluşi din secţia de prematuri au apărut diverse leziuni pe pielea capului, în locurile care au fost dezinfectate pentru recoltarea de probe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici