Trei poliţişti de la IPJ Argeş, trimişi în judecată pentru trafic de influenţă şi corupţie

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a trei poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş, alături de alte persoane, pentru trafic de influenţă şi corupţie.

384 afișări
Imaginea articolului Trei poliţişti de la IPJ Argeş, trimişi în judecată pentru trafic de influenţă şi corupţie

Trei poliţişti de la IPJ Argeş, trimişi în judecată pentru trafic de influenţă şi corupţie

Marius Gabriel Ghiţă, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul IPJ Argeş, cu grad de subcomisar, este acuzat de patru infracţiuni de trafic de influenţă, o infracţiune de abuz în serviciu, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial, o infracţiune de luare de mită şi o infracţiune de fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea de trafic de influenţă.

Sabin Gheorghe Tănase, agent de poliţie la IPJ Argeş, a fost trimis în judecată pentru cinci infracţiuni de trafic de influenţă, o infracţiune de luare de mită şi o infracţiune de abuz în serviciu în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial.

Totodată, Florian Radu, agent de poliţie la IPJ Argeş, este acuzat de două infracţiuni de trafic de influenţă.

Procurorii anticorupţie i-au mai trimis în judecată pe Valerică Pandelea, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial şi dare de mită, şi pe avocata Mihaela Delia Ilie, pentru cumpărare de influenţă.

Pentru aceeaşi infracţiune, cumpărare de influenţă, vor fi judecaţi şi Marin Berbece, Steluţa Tănase şi Alexandru George Tănase, iar Maria Miu pentru complicitate la trafic de influenţă.

Totodată, în acest dosar Viorel Cătălin Oarză este acuzat de cumpărare de influenţă şi uz de fals în legătură directă cu infracţiunea de cumpărare de influenţă, iar Ionel Petrişor Şarpe, subofiţer la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, va fi judecat pentru cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul trimis instanţei, procurorii arată că, în perioada iulie-septembrie 2006, Marius Gabriel Ghiţă şi Sabin Gheorghe Tănase ar fi pretins şi primit aproximativ 900 de euro de la o persoană fizică, lăsând să creadă că au influenţă asupra unor ofiţeri examinatori din Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) Argeş, pentru ca acesta să obţină permisul de conducere în condiţiile în care nu se va prezenta efectiv pentru susţinerea examenului.

De asemenea, în noiembrie 2006, într-o situaţie similară cu cea descrisă anterior, Gabrile Marius Ghiţă, sprijinit de Maria Miu, ar fi pretins şi primit 400 de euro de la Steluţa Tănase şi Alexandru George Tănase, pentru ca acesta din urmă să obţină permisul de conducere în condiţii frauduloase.

"În cursul lunii august 2006, inculpatul Ghiţă Marius Gabriel a pretins şi primit de la inculpatul Berbece Marin suma de 300 de lei, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra unor angajaţi din cadrul Serviciului Medico-Legal Argeş, în vederea obţinerii unui certificat medico-legal care să ateste o situaţie nereală. În cursul lunii august 2006, inculpatul Ghiţă Marius Gabriel a pretins şi primit efectiv 200 de lei de la inculpata Ilie Mihaela Delia, lăsând-o să creadă că are influenţă asupra unui coleg, pentru ca acesta să nu pună în executare un mandat de executare a pedepsei închisorii", se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii anticorupţie mai susţin în actele trimise judecătorilor că, în perioada iulie-noiembrie 2006, agenţii de poliţie Sabin Gheorghe Tănase şi Florian Radu ar fi pretins şi primit în total 2.400 de euro şi 600 de dolari de la Viorel Cătălin Oarză şi Petrişor Ionel Şarpe, lăsându-i să creadă că au influenţă asupra unor funcţionari din cadrul ISU Argeş, în vederea promovării examenului de încadrare ca subofiţer în cadrul acestei structuri. În vederea participării la examen, Oarză ar fi folosit o diplomă de liceu falsificată, pusă la dispoziţie de unul dintre poliţişti.

În plus, în noiembrie 2006, Gabriel Marius Ghiţă şi Sabin Gheorghe Tănase ar fi acceptat promisiunea de a primi de la Valerică Pandelea 10.000 de lei pentru fiecare dintre aceştia, pentru a nu-şi îndeplini obligaţiile de serviciu. Concret, Pandelea le-ar fi cerut celor doi poliţişti să ia efectiv peste 7.000 de pachete de ţigări nemarcate fiscal, urmând acesta să o comercializeze iar banii rezultaţi să fie împărţiţi.

Pentru recuperarea prejudiciului procurorii au pus sechestru asupra bunurilor celor vizaţi în dosar.

Procurorii anticorupţie au colaborat cu ofiţeri de poliţie judiciară din MIRA - Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Teritorial Anticorupţie Piteşti şi Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Argeş pentru instrumentarea acestui dosar.

Dosarul a fost înaintat instanţei Curţii de Apel Piteşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici