Tribunalul Bucureşti decide încetarea procesului contra lui Pescariu şi Florică, în "Microsoft 2"

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, joi, încetarea procesului penal împotriva lui Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, în dosarul Microsoft 2, în care aceştia erau cercetaţi pentru spălare de bani. Decizia instanţei poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

1025 afișări
Imaginea articolului Tribunalul Bucureşti decide încetarea procesului contra lui Pescariu şi Florică, în "Microsoft 2"

BREAKING Tribunalul Bucureşti decide încetarea procesului contra lui Pescariu şi Florică, în "Microsoft 2"

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis încetarea procesului penal pornit împotriva lui Dinu Pescariu, acuzat de procurori de spălare de abni, dar şi împotriva lui Claudiu Florică, acuzat de aceeaşi infracţiune în dosarul supranumit "Microsoft 2".

Decizia a fost luată de judecători pentru "lipsa autorizării prealabile de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".

Surse apropiate anchetei au precizat, pentru MEDIAFAX, că încetarea procesului penal a fost dispusă pentru că procurorul general de la acea perioadă nu a autorizat începerea urmăririi penale în cazul unor infracţiuni săvârşite de cetăţeni români pe teritoriul altor state, în condiţiile în care Claudiu Florică şi Dinu Pescariu ar fi transferat bani din Austria în Elveţia şi apoi, în unele cazuri, şi în Lichtenstein.

Pe de altă parte, surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că această chestiune a fost tranşată deja de judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Bucureşti, argumentaţia procurorului fiind că faptele au fost săvârşite de inculpaţi parte pe teritoriul României, parte pe teritoriul altor state.

Hotărârea Tribunalului Bucureşti nu este definitivă.

În spetembrie 2017, DNA i-a trimis în judecată pe Dinu Pescariu şi Claudiu Florică pentru infracţiunea de spălare de bani.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată fostul ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul şi Călin Tatomir, fost director general Microsoft România SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi spălarea banilor. Ei sunt acuzaţi că au prejudiciat statul cu peste 51 de milioane de euro.

Potrivit DNA, în acest context, Pescariu şi Florică, în calitate de reprezentanţi în fapt/drept ai societăţii D.Con.Net AG, pentru a fi favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Gabriel Sandu, căruia i-au şi plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, au fost condamnaţi Cocoş Dorin şi Sandu Gabriel pentru trafic de influenţă). „În urma înţelegerii avute de Pescariu Dinu Mihail şi Florică Claudiu Ionuţ cu ministrul Sandu Gabriel, acesta din urmă a aprobat documentaţia de atribuire aferentă procedurii de licitaţie deschisă, iniţiată pentru „Achiziţionarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare". Documentaţia care a stat la baza licitaţiei (referat de necesitate şi caiet de sarcini) conţinea condiţii restrictive nejustificate de participare la licitaţia organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din pare făcea parte şi firma Dim Soft SRL”, a mai precizat sursa menţionată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici