Tudorel Toader, la CSM, despre legea salarizării: Nu la mine e pixul care stabileşte salariile magistraţilor/ Dragnea: Vor creşte salariile magistraţilor. La procurori cresc mai puţin decât la judecători

Tudorel Toader a declarat, joi, la şedinţa CSM că nu el este cel care decide salariile magistraţilor, precizând că acestea nu vor fi mai mici, însă că există posibilitatea unei scăderi în ceea ce priveşte sporurile. CSM vrea să participe la dezbaterile privind legea salarizării.

960 afișări
Imaginea articolului Tudorel Toader, la CSM, despre legea salarizării: Nu la mine e pixul care stabileşte salariile magistraţilor/ Dragnea: Vor creşte salariile magistraţilor. La procurori cresc mai puţin decât la judecători

Tudorel Toader, la CSM, despre legea salarizării: Nu la mine e pixul care stabileşte salariile magistraţilor/ Dragnea: Vor creşte salariile magistraţilor. La procurori cresc mai puţin decât la judecători (Imagine: ALEXANDRU DOBRE/MEDIAFAX FOTO)

"Am primit asigurări că nu sunt diminuări salariale. Există o grilă pe care se fac respectivele proiecţii pe familii ocupaţionale. Nu pot să vă asigur de sporurile care diferă de la o structură la alta. Eu am transmis ce mi s-a spus, că salariile nu scad dar că e posibil la sporuri. Nu la mine e pixul care stabileşte salariile magistraţilor", a spus ministrul Justiţiei în şedinţa CSM.

Explicaţia a venit ca urmare a întrebările adresate de asociaţiile de magistraţi referitoare la salarii şi la restanţele salariale. Şi Consiliul Superior al Magistraturii şi-a exprimat nemulţumirea faţă de lipsa informării privind legea salarizării unitare. Plenul CSM a precizat că proiectul de lege a fost solicitat Ministerului Muncii însă instituţia nu a răspuns. 

"Nici măcar la CSM nu s-a dat proiectul legii salarizării. Există îngrijorări că ar putea să scadă indemnizaţiile magistraţilor", a spus Bogdan Gabor, reprezentant al Asociaţiei Procurorilor şi al Asociaţiei Magistraţilor din România.

Asociaţiile de magistraţi s-au aratat îngrijorate de afirmaţiile ministrului Muncii, care ar fi spus că ar exista o diferenţă de statut la nivel de indemnizaţii între judecători şi procurori

În ceea ce priveşte restanţele salariale, ministrul Justiţiei le-a spus magistraţilor că la rectificare se vor rezolva şi aceste probleme.

"CSM a cerut să vadă proiectul. Sper că va fi un proiect raţional, să nu se facă diferenţe de statut. Există o decizie a CCR care prevede că procurorul şi judecătorul au acelaşi statut", a declarat procurorul general al României la finalul şedinţei plenului.

Dragnea: Vor creşte salariile magistraţilor. La procurori cresc mai puţin decât la judecători

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că salariile magistraţilor vor creşte şi nu va fi o majorare "în glumă", iar în ceea ce priveşte veniturile procurorilor, acestea vor fi puţin mai reduse decât cele ale judecătorilor.

"Şi salariile procurorilor şi salariile judecătorilor cresc semnificativ. Semnificativ înseamnă că nu cresc în glumă, chiar cresc. Diferenţa este că la procurori cresc mai puţin decât la judecători", a declarat Liviu Dragnea.

Ministrul Muncii a dat exemplul altor state europene, susţinând că peste tot salariile judecătorilor sunt mai mari decât ale procurorilor. "Sunt diferenţe între procurori şi judecători. Aceste diferenţe sunt peste tot în Uniunea Europeană. Noi am consultat toată legislaţia, nu numai din România, ci şi din Uniunea Europeană. De exemplu, în Germania, procurorul ia 3.000 de euro, judecătorul 6440 de euro, diferenţele sunt semnificative. La noi diferenţele sunt mici, cred că de 5%" a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici