Tumoare renală de opt centimetri, extirpată în premieră pentru Târgu Mureş

O echipă de medici specialişti în urologie şi chirurgie cardiovasculară a realizat, miercuri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, o operaţie de extirpare a unei tumori renale de opt centimetri şi a unui tromb tumoral, la o femeie de 57 de ani, intervenţia fiind o premieră locală.

1118 afișări
Imaginea articolului Tumoare renală de opt centimetri, extirpată în premieră pentru Târgu Mureş

Tumoare renală de opt centimetri, extirpată unei femei de 57 de ani, în premieră pentru Târgu Mureş (Imagine: Shutterstock)

Medicul primar urolog Călin Chibelean, şef de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că a realizat, împreună cu colegii săi de la Clinica Chirurgie Cardiovasculară, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, o intervenţie chirurgicală în premieră locală, care, din informaţiile sale, se mai face doar la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti.

Potrivit acestuia, a fost vorba de o operaţie de extirpare a unei tumori renale de opt centimetri şi a unui tromb tumoral flotant, extensie care urca de-a lungul venei cave până la nivel supradiafragmatic, la câţiva centimetri de intrarea în inimă.

Conform lui Chibelean, tumoarea a evoluat timp de câţiva ani, fiind asimptomatică, iar operaţia de miercuri a durat circa cinci ore şi a fost un succes.

Iniţial, pacientei, o femeie de 57 de ani, i s-a pus, în urmă cu o lună, diagnosticul de "rinichi dublu" la un examen ecografic de rutină, pentru ca apoi, la tomograf, să se descopere tumoarea.

Chibelean a arătat că extirparea tumorii se impunea, pentru că, din cauza trombului, se puteau ivi complicaţii precum embolii pulmonare sau accidente vasculare cerebrale, care sunt fatale.

Astfel de operaţii sunt rare la clinici mari, a spus Chibelean, potrivit căruia, la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti s-au înregistrat în jur de 30 de cazuri similare în ultimii 20 de ani.

"A fost o onoare să particip la această intervenţie chirurgicală cu pornire urologică şi finish cardiovascular. Este o premieră la Târgu Mureş. Cu aceasta, suntem undeva pe firmamentul chirurgiei urologice şi cardiovasculare", a spus Chibelean.

Potrivit medicilor, chirurgii cardiovasculari au realizat asistarea circulatorie a pacientei în timpul operaţiei, pentru a se asigura că fragmente din cheagul de sânge ce însoţea trombul nu vor migra spre plămâni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici