Tupeul unor puşcăriaşi | Au ameninţat şi înjurat doi judecători în timpul şedinţelor: „Tu ştii cu cine stai de vorbă, fă proasto?”

Doi deţinuţi de la Penitenciarul Bacău sunt judecaţi pentru că au înjurat şi ameninţat judecătorii în timpul unor şedinţe. Incidentele s-au petrecut la Judecătoria Bacău, iar cei doi deţinuţi nu sunt la prima abatere de acest fel, fiind deja condamnaţi pentru fapte similare.

5670 afișări
Imaginea articolului Tupeul unor puşcăriaşi | Au ameninţat şi înjurat doi judecători în timpul şedinţelor: „Tu ştii cu cine stai de vorbă, fă proasto?”

Tupeul unor puşcăriaşi | Au ameninţat şi înjurat doi judecători în timpul şedinţelor: „Tu ştii cu cine stai de vorbă, fă proasto?”

Cei doi deţinuţi sunt judecaţi într-un dosar care vizează încălcarea solemnităţii şedinţei, înregistrat la Judecătoria Bacău anul acesta, dosar ce va avea un nou termen la începutul anului viitor.

Deţinuţii au mai fost însă condamnaţi pentru fapte similare.

Unul dintre ei, un bărbat de 28 de ani, încarcerat în Penitenciarul Bacău pentru omor şi înşelăciune, a înjurat, în 2017, preşedintele completului de judecată, atunci când acesta i-a atras atenţia să păstreze liniştea în sală, în timpul unui termen în instanţă. Cu câteva luni înainte, acesta a ameninţat un alt judecător.

Potrivit motivării instanţei care l-a condamnat pentru încălcarea solemnităţii şedinţei, bărbatul de 28 de ani a vorbit tare şi a glumit cu un alt deţinut, aflat şi el în boxa persoanelor private de libertate. Când preşedintele de şedinţă i-a atras atenţia că deranjează şi i-a solicitat să păstreze liniştea, „inculpatul i-a răspuns persoanei vătămate că nu este suficient spaţiu în boxa respectivă”. Deşi i s-a explicat încă o dată că se află într-o sală de judecată, bărbatul a devenit recalcitrant şi a început să înjure, „<dă-mă afară, eşti nebună?!... îmi zici tu mie să fac linişte?!... du-te-n p…a mă-tii…. Du-te-n p….a mă-tii cu comisia mă-tii…tu ştii cu cine stai de vorbă, fă proasto?!>”, se arată în motivarea sentinţei.

A doua situaţie prezentată de procurori în rechizitoriu face referire la un termen de judecată în care se dezbătea o constestaţie depusă de deţinut, în 2016. Când i s-a dat cuvântul, inculpatul a spus că îşi doreşte să îşi retragă cererea, iar consilierul juridic al Penitenciarului a considerat că acesta este un abuz de drept şi a propus amendarea acestuia, fapt susţinut şi de procuror. Nemulţumit de propunere, deţinutul s-a enervat şi a început să înjure: „<staţi un pic domnule preşedinte, de asta vă înjură toată lumea şi vă înjur şi eu pentru că nu am nimic de pierdut, am 30 de ani de executat… cum să fac abuz de drept procesual?>, < la instanţă nu e dreptate, la penitenciar nu e dreptate… iau un cuţit atunci, mă duc la penitenciar şi mai bine dau cu cuţitul într-unul>”, a spus bărbatul în sala de judecată. Magistratul a cerut ca bărbatul să fie scos din sala de judecată, iar acesta l-a ameninţat.

În motivarea instanţei se arată că „ameninţările proferate de inculpat la adresa domnului judecător au fost de natură a induce o stare de temere şi prin prisma faptului că inculpatul este cunoscut ca fiind o persoană deosebit de violentă, fiind condamnat pentru infracţiuni de o gravitate ridicată (omor)”.

Cel de-al doilea deţinut, în vârstă de 32 de ani, şi el încarcerat în Penitenciarul Bacău, când a fost prezentat instanţei la un termen din dosarul său, în 2016, l-a înjurat pe judecătorul care prezida şedinţa. Incidentul a avut loc când bărbatului i s-a dat cuvântul pentru a explica ce solicită instanţei. Bărbatul a început să strige. Deşi judecătorul l-a atenţionat, „acesta a continuat cu atitudinea recalcitrantă folosind printre altele şi expresiile: <aşa vorbesc eu de obicei pentru că sunt de la ţară>. Când era scos din sală din cauza reacţiei sale, bărbatul l-a înjurat pe judecător.

Cei doi au fost condamnaţi în primă instanţă de către magistraţii Judecătoriei Neamţ pentru încălcarea solemnităţii şedinţei şi ultraj judiciar. Pentru unul dintre ei, pedeapsa pentru care a fost condamnat iniţial, de 21 ani, 10 luni şi 23 zile închisoare, a fost mărită cu încă 9 luni. Cel de-al doilea a primit un surplus de pedeapsă de două luni. Decizia a fost contestată, însă menţinută de magistraţii Curţii de Apel Bacău.

Foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici