Turiştii din Cehia salvaţi în Maramureş, localizaţi cu ajutorul HTML 5 Geolocation

Turiştii din Cehia salvaţi în Maramureş, dintre care unul căzut într-o prăpastie adâncă de 60 de metri din zona Şugău - Vârful Ţiganu, au fost localizaţi cu ajutorul link-ului de localizare HTML 5 Geolocation, anunţă STS.

198 afișări
Imaginea articolului Turiştii din Cehia salvaţi în Maramureş, localizaţi cu ajutorul  HTML 5 Geolocation

Turiştii din Cehia salvaţi în Maramureş, localizaţi cu ajutorul HTML 5 Geolocation

Potrivit unui comunicat transmis de STS, turiştii au apelat duminică 112 pentru a cere ajutor pe un traseu off-road într-o zonă muntoasă, din judeţul Maramureş, unde au suferit un accident cu ATV-ul.

La ora 16.00 operatorii 112 ai STS au preluat primul apel. Deoarece turiştii, vorbitori de limbă poloneză şi cehă, nu reuşeau să comunice unde se aflau, operatorul 112 a transmis link-ul de localizare HTML 5 Geolocation.

Astfel, turiştii au accesat link-ul şi au transmis coordonatele către centrul 112.

La ora 17.03, operatorii 112 din Cehia, care preluaseră un apel de la unul dintre turişti, a anunţat cazul la Serviciul de urgenţă din România şi a păstrat constant legătura cu operatorii 112 din Bucureşti.

„Pe baza coordonatelor, înspre locul incidentului s-au deplasat cu elicopterul un medic şi un paramedic, care au fost lăsaţi într-o zonă ce a permis aterizarea, însă aceştia nu au reuşit să ajungă la caz, din cauza terenului greu accesibil şi fiind înconjuraţi de lupi. În sprijinul echipei medicale, înconjurată de animale sălbatice, Salvamontul şi Jandarmeria au trimis resurse în zonă, iar în jurul orei 18:53, salvatorii au ajuns la caz. Turistul care a căzut aproximativ 60 de metri a fost salvat câteva ore mai târziu. Intervenţia, pe timp de noapte, a salvamontiştilor şi a jandarmilor montani a fost dificilă din cauza zonei greu accesibile. La ora 21:52 echipajele au început extragerea lui. La ora 23:02 echipajele au reuşit să scoată turistul din râpă, în stare conştientă, dar cu multiple traumatisme”, arată STS.

Potrivit şefului Salvamont Maramureş, Dan Benga, grupul de cehi se plimba cu ATV-uri în zona Şugău - Vârful Ţiganu, iar unul dintre ei a căzut în prăpastie adâncă de 60 de metri. Rănit grav, acesta a fost recuperat după o intervenţie de peste 5 ore.

Taguri:
turişti,
maramureş,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici