UBB Cluj: Particule de praf saharian, identificate la altitudini cuprinse între trei şi şase kilometri

Centrul de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a identificat, în urma măsurătorilor, particule de praf saharian la altitudini cuprinse între trei şi şase kilometri, maximul fluxului de particule estimându-se să fie atins sâmbătă.

310 afișări
Imaginea articolului UBB Cluj: Particule de praf saharian, identificate la altitudini cuprinse între trei şi şase kilometri

UBB Cluj: Particule de praf saharian, identificate la altitudini cuprinse între trei şi şase kilometri

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, maximul fluxului de particule se estimează că va fi atins sâmbătă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Centrul de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului a UBB Cluj-Napoca împreună cu partenerii naţionali din reţeaua RADO au desfăşurat studii preliminare şi au pus în evidenţă stadiile incipiente de evoluţie ale intruziunii de praf saharian la nivelul oraşului Cluj-Napoca şi la nivel naţional. În urma cercetărilor s-au pus în evidenţă particule de praf la altitudini cuprinse între 3 şi 6 kilometri, având concentraţii estimate la 50 micrograme/metru cub. În perioada investigată, au fost observaţi, de asemenea, nori cirus la altitudini de 9-11 kilometri, iar alte formaţiuni noroase în formare au fost identificate la altitudini de patru kilometri. Maximul fluxului de particule se estimează că va fi atins sâmbătă", se arată în comunicat.

Reprezentanţii UBB susţin că, în aceste zile, Europa este supusă unor fenomene naturale deosebite din cauza unor intruziuni în atmosfera terestră a unor particule minerale de origine sahariană care pot ridica probleme deosebite, în multe ţări europene fiind semnalate alerte.

"Centrul de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor al UBB, împreună cu partenerii din reţea, continuă cercetările pentru o monitorizare atentă a fenomenelor fizice adiacente şi a gradului de poluare în relaţie cu intruziunile de particule minerale de origine sahariană", se mai arată în comunicatul UBB.

Horaţiu Ştefănie, doctorand în cadrul Centrului de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului a UBB, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că măsurătorile naţionale sunt făcute de mai multe staţii amplasate la Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, care fac parte din reţeaua RADO (Observatorul Român de Cercetare 3D a Atmoferei).

"Rezultate măsurătorilor sunt pentru prima zi, 1 aprilie. Avem un sistem LIDAR, un echipament laser, cu care realizăm aceste măsurători ale prafului saharian. Se pare că, fiind la o asemenea altitudine, praful nu reprezintă un pericol pentru sănătate", a spus Ştefănie.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), un ciclon din Atlantic care a antrenat şi nisp din Sahara şi a adus precipitaţii în ultimele zile în vestul şi sud-vestul Europei s-ar putea manifesta şi în România, vineri şi sâmbătă, având ca unic efect murdărirea maşinilor şi geamurilor locuinţelor.

Astfel de precipitaţii aduse de ciclon, alături de cantităţi de praf din Sahara, au mai fost înregistrate în România şi la începutul lunii aprilie anul trecut, dar şi acum doi ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici