UDMR strânge semnături pentru introducerea limbii maghiare şi germane pe tăbliţe informative

Prezidiul Executiv al UDMR şi UDMR Cluj încep strângerea de semnături pentru depunerea unui proiect de iniţiativă cetăţenească în Consiliul Local Cluj-Napoca privind inscripţionarea tăbliţelor informative de pe monumentele istorice şi în limbile maghiară şi germană.

11 afișări
Imaginea articolului UDMR strânge semnături pentru introducerea limbii maghiare şi germane pe tăbliţe informative

UDMR strânge semnături pentru introducerea limbii maghiare şi germane pe tăbliţe informative (Imagine: Mediafax Foto)

"Vom aduna semnături pentru a iniţia o hotărâre a Consiliului Local conform Legii administraţiei publice locale. Avem nevoie de 14.000 de semnături pentru a iniţia la Primărie o hotărâre privind inscripţiile turistice şi privind intrările şi ieşirile în oraş", a afirmat Kelemen.

Potrivit acestuia, în proiectul de hotărâre se va cere ca limba maghiară şi cea germană să figureze, alături de limbile română, engleză şi franceză, pe plăcuţele pe care Primăria Cluj-Napoca intenţionează să le amplaseze pe monumentele istorice, iar limba maghiară să figureze şi pe indicatoarele amplasate la intrarea în municipiu.

Preşedintele executiv al UDMR l-a acuzat pe primarul municipiului Cluj-Napoca de "lipsă de respect şi de responsabilitate" faţă de cetăţenii maghiari din oraş, cât şi faţă de români, precum şi faţă de valorile europene şi multiculturalism.

"În 2007 a fost adoptată o hotărâre a CL privind multiculturalismul Clujului, pe vremea când primar era actualul premier Emil Boc. Domunul Apostu a uitat prea repede de ea. Dacă la alegerile locale pentru Primărie a primit un cec în alb din partea maghiarilor, el nu a reuşit să respecte promisiunile şi tradiţia. Sunt convins că nu este foarte uşor să te acomodezi cu multiculturalismul şi tradiţia din Cluj. Bănuiesc că Apostu a avut timp suficient, dar nu a reuşit să se acomodeze cu tradiţia oraşului, cu tot ce înseamnă Cluj pentru cei care s-au născut aici", a spus Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, prezenţa limbii maghiare pe plăcuţele informative ar însemna respectarea fiecărui contribuabil care trăieşte în Cluj.

Acţiunea de strângere a semnăturilor va începe după ce secretarul Primăriei va pune la dispoziţia iniţiatorilor demersului formularul special cerut de lege.

Semnăturile vor putea fi strânse la sediul prezidiului executiv al UDMR, la sediul UDMR Cluj, iar voluntarii uniunii vor merge cu formularele şi din casă în casă.

"Sunt convins că până în 15-20 iunie vom avea semnăturile necesare pentru a intra mai departe cu procedura în Consiliul Local Cluj-Napoca", a mai spus Kelemen Hunor.

Acesta a susţinut conferinţa de presă în aer liber, în faţa unui cort al UDMR instalat în Piaţa Muzeului din Cluj-Napoca, unde au fost prezentate şi două tăbliţe în limbile română, maghiară şi germană, una cu denumirea "Casa Matei", cealaltă conţinând numele oraşului în cele trei limbi.

Într-un "Apel la susţinerea iniţiativei civice", împărţit, sâmbătă, de voluntarii UDMR, se arată că este nejustificată argumentarea Primăriei privind folosirea doar a limbilor engleză şi franceză pe plăcuţele informative, câtă vreme limba maghiară şi cea germană sunt "limbi oficiale ale UE".

"Folosirea şi a unei alte limbi în inscripţiile publice demonstrează recunoaşterea limbii comunităţii respective şi, totodată, respectarea trecutului, a culturii acesteia", se arată în apel.

Demersul UDMR a fost făcut după ce Mişcarea Angajament Civic şi portalul de limba maghiară Transindex au strâns peste 22.500 de semnături on line pe o petiţie înmânată primarului Sorin Apostu în care se cere inscripţionarea tăbliţelor informative şi în limbile maghiară şi germană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici