Ultimul membru al diviziei 101 Aeropurtate, participante la doilea război mondial a murit. Colonelul Edward Shames avea 99 de ani

Colonelul Edward Shames, ultimul ofiţer supravieţuitor al regimentului de infanterie paraşutată din al Doilea Război Mondial cunoscut drept Band of Brothers a murit vineri la vârsta de 99 de ani, scrie CNN.

1151 afișări
Imaginea articolului Ultimul membru al diviziei 101 Aeropurtate, participante la doilea război mondial a murit. Colonelul Edward Shames avea 99 de ani

Sursa foto: profimedia

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Shames "a fost membru al renumitei Companii Easy, Regimentul 506 de infanterie paraşutistă, Divizia 101 aeropurtată, cunoscută acum la nivel mondial sub numele de „Band of Brothers”, potrivit necrologului.

Povestea Companiei Easy a fost imortalizată în miniseria HBO "Band of Brothers", bazată pe bestsellerul scris de Stephen E. Ambrose.

Shames "a fost implicat în unele dintre cele mai importante bătălii ale războiului. El a făcut primul salt de luptă în Normandia în Ziua Z, în cadrul Operaţiunii Overlord", potrivit necrologului. Shames "şi-a câştigat reputaţia de luptător încăpăţânat şi foarte deschis, care a cerut cele mai înalte standarde de la el însuşi şi de la camarazii săi".

În Germania, el a fost primul membru al diviziei 101 care a intrat în lagărul de concentrare Dachau, la doar câteva zile după eliberarea acestuia.

Când Germania s-a predat, Shames "şi oamenii săi din Compania Easy au intrat în castelul lui Hitler cunoscut drept Ciubul Vulturilor, unde "a reuşit să achiziţioneze câteva sticle de coniac, o etichetă indicând că erau doar pentru uzul Führerului", se arată în necrolog. "Mai târziu, el ar fi folosit coniacul pentru a închina pentru Bar Mitzvah-ul fiului său cel mare", potrivit necrologului.

După război, Shames a lucrat ca expert în probleme din Orientul Mijlociu în cadrul Agenţiei Naţionale de Securitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici