Un arestat i-a cerut telefonic victimei sale să-şi schimbe declaraţia în cazul Becali. Vezi aici ce au vorbit!

Unul dintre inculpaţii din cazul lui Gigi Becali privind sechestrarea de persoane a sunat de pe un telefon mobil, din penitenciarul Rahova, unde era reţinut, pe una dintre victimele din acest dosar, aflată şi ea în arest, la o secţie de poliţie din Capitală, cerându-i să-şi modifice declaraţia.

410 afișări
Imaginea articolului Un arestat i-a cerut telefonic victimei sale să-şi schimbe declaraţia în cazul Becali. Vezi aici ce au vorbit!

Un arestat i-a cerut telefonic victimei sale să-şi schimbe declaraţia în cazul Becali. Vezi aici ce au vorbit (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Nicolae Dumitraşcu, zis "Amar", a sunat, în timp ce se afla încarcerat la Penitenciarul Rahova, pentru sechestrarea hoţilor maşinii lui Becali, pe una din victime, respectiv Constantin David Stan, cerându-i acestuia insistent să-şi schimbe declaraţia, pentru ca acuzatul să fie eliberat.

Potrivit unei adrese ce conţine transcrieri ale unor interceptări telefonice purtate între cele două persoane, dar şi altele, a fost depusă la instanţa supremă, de către anchetatorii bucureşteni, în dosarul lui Gigi Becali, judecat pentru sechestrare de persoane.

Potrivit interceptărilor, două persoane, una inculpată, alta victimă, părtaşe în acelaşi proces penal şi ambele aflate în stare de arest, discutau din locurile de deţinere, pe telefoanele mobile, încercând să-şi pună de acord declaraţiile.

Astfel, anchetatorii prezintă o interceptare din 3 februarie 2010, de la ora 22.12, dintre Dumitraşcu Nicolae (DN), unul dintre agresori, şi Constantin David Stan (CDS), una dintre victimele care au făcut plângere împotriva lui George Becali.

Redăm transcrierea convorbirii telefonice:

"CSD: Da!

DN: Ce faci?

CDS: Cine eşti?

DN: Amar

CDS: Ce faci?

DN: Ce dracu să fac? Mă doare capul de mor. Stăm noi la puşcărie şi şmecherii afară. Măi, băiatule, Davide, ce facem?

CDS: Nu ştiu! O să vorbim acolo!

DN: Măi, Davide, ascultă-mă, cu atenţie, hai să spunem adevărul. Eu când am trecut ca să merg la Gigi, am văzut maşina lui oprită pe dreapta. Atunci l-am anunţat că este maşina lui şi a venit şi a luat-o. Ascultă-mă ce-ţi spun eu cu atenţie.

CDS: Aşa!

DN: Eu când am venit şi te-am găsit pe tine şi pe ăia, tu ai vrut să mergi cu mine la Gigi ca să-i demonstrezi că nu ai furat maşina.

CDS: Da. Şi?

DN: Eu tot la fel. Am mers cu tine spre Gigi să-i spui treaba asta cu Romulus şi cu Mihai, cu maşina, mergând înspre el ai văzut maşina pe dreapta. «Uite maşina lui Gigi!». Am ajuns acolo, la Gigi, i-am spus că maşina este pe dreapta, eu am plecat acasă, ei te-au ţinut acolo. Eu nu am nicio legătură, David.

CDS: Dar nu m-a ţinut pe mine nimeni.

DN: Ştiu... (neinteligibil) Frate-miu, dacă nu te-a ţinut nimeni, mâine o să chem avocatul, pentru că nu am avocat, ca să spui vorbele astea, Davide, că nu mai pot, mor aici, la puşcărie, eşti nebun la cap. Nu vreau să spui de nimeni, nu am nicio legătură cu nimeni, vreau să spui personal, de persoana mea, dacă eu am participat cu ceva, măi, Davide.

CDS: Am spus eu ceva?

DN: Tocmai, frate-miu, mâine o să pun pe judecătoarea aia ca să-ţi pună două-trei întrebări, că eu am nevoie de pe data de 11 de chestiile astea, Davide, că uite, mă ţin la puşcărie, Davide.

CDS: Aha!

DN: M-a pus liber şi mi-a spus că te-am sechestrat pe tine şi pe Tinel. Hai, frate-miu, să rezolvăm treaba asta, nu mă interesează pe mine de nimeni. Fă-ţi talentul tău, fă-ţi ce vrei tu, eu vreau să clarific problema ta şi a mea ca să pot să ies din culpa asta, că nu mai stau la puşcărie, Davide!

CDS: Da, mă, hai că vorbesc eu cu tine mâine.

DN: Hai vorbeşte şi cu Tinel. Îmi cer avocatu', nu? (...)

DN: Aha! Hai mă, să facem ceva să plecăm, că dacă plec eu acasă, Davide, nu mai vorbesc multe în oală, sunt acolo, în coastă şi ştiu ce trebuie să fac. Atunci am tupeu, curaj să mă cert cu oricine ca să spun: «Băi, David, nu este vinovat!». Ai inţeles?

CDS: ... (neinteligibi) la puşcărie degeaba.

DN: Ştiu, frate-miu. Am vrut să fie bine, nu s-a putut să fie bine că nu, nu, nu... s-a exagerat. Acum nu mă mai interesează de nimeni, vreau eu să fie bine şi pentru mine, şi pentru tine, să ne rezolvăm treburile, Davide!"

După cum reiese din interceptare, susţin procurorii, Dumitraşcu a luat din penitenciar legătura cu Constantin David, aflat în arest preventiv la Secţia 6 de Poliţie din Capitală. Procurorii apreciază că acesta încearcă să-l facă pe David să-şi schimbe declaraţia pe care a dat-o iniţial, cu privire la sechestrarea sa.

După ce a închis cu partea vătămată David, Dumitraşcu a dat imediat un telefon şi la soţia sa, Somna Dumitraşcu (DS), zisă Vandana, căreia i-a cerut imperativ să aducă un avocat pentru termenul de judecată din 4 februarie. Acesta i-a cerut soţiei sale să caute "neapărat un avocat pe care să-l plătească cu 200 de euro", pentru a-l reprezenta în instanţă.

Redăm convorbirea între cei doi, potrivit stenogramei procurorilor:

"DN: Mâine îmi trebuie un avocat, neapărat. Dai 200 de euro la orice avocat, mâine, că vreau mâine să pun pe preşedinte să-l interogheze pe David, ai înţeles?

DS: Aha! Cu cine-ai mai vorbit?

DN: Cu românii, cu amândoi. Ei spun că eu le-am luat, ei s-au dus de voie bună cu mine, fără să le bat, fără să le fac ceva".

După aproape 15 minute de la această discuţie, Dumitraşcu Nicolae revine cu un telefon la soţia sa, pe care o întreabă în legătură cu nişte bani ce trebuiau luaţi de la cineva care are "palat":

"DN: Macedon unde este?

DS: Acasă.

DN: Vorbeşte cu el şi spune-i că am vorbit cu românii. Mă auzi? Mâine de dimineaţă, când vor veni aici, să meargă la el la palat, pentru că am rezolvat treaba cu românul şi, în funcţie de ceea ce vor declara românii, să le dea banii acolo. După ce vor declara.

DS: Deci, după ce... nu avem de ce să mergem la el, s-a dus ţiganul la el.

DN: Deci, să-l anunţe că mâine e gata.

DS: Deci, ascultă şi înţelege. A spus aşa: românul, când va fi şi va vedea şi va verifica şi va fi atunci, şi până atunci, pentru că a spus că nu va mai avea nevoie să se facă aceste chestii.

DN: Aha.

DS: Când va fi bine, atunci, până atunci nu va mai fi".

Procurorii precizează pe transcrierea acestei interceptări că cei doi soţi "au vorbit în ţigăneşte" şi că a fost nevoie de un traducător pentru transcrierea acestei convorbiri.

Într-o altă discuţie telefonică, purtată tot în noaptea de 3 februarie 2010, Dumitraşcu Nicoale îi spune unui cunoscut de-al său, pe care l-a contactat, că doreşte să dea dosarele procurorilor peste cap.

Redăm pasajul discuţiei dintre DN, CDS şi o altă persoană, denumită "Mitică", între cei trei derulându-se o teleconferinţă: "DN: Hai să le dăm dosarele peste cap, mâine, să nu mai ştie ce să facă".

În aceeaşi teleconferinţă, DN îi aminteşte din nou lui CDS că s-a înţeles cu persoanele interesate şi că, dacă va da cum trebuie noua declaraţie, acestea se vor îngriji să-i angajeze un apărător:

"DN: Am vorbit direct şi am zis: «Vedeţi când dă schimbăm!». Ai înţeles? Vine omu' pregătit cu banii de avocat ca să-ţi dea; vine Mihai Chelu.

CDS: Aha!

DN: Şi trebuie să vorbim mâine, să vedem cum facem şi, în momentul în care tu ai declarat ceea ce trebuie să declari, îţi angajează avocat".

Într-o altă teleconferinţă, purtată în dimineaţa de 4 februarie, la orele 00.10, între CDS, DN şi o persoană poreclită "Vadar", DN îi aminteşte din nou părţii vătămate, CDS, ce trebuie să declare în faţa magistraţilor, atunci când va fi adus la instanţă pentru proces.

"DN: Vadare, mâine când veţi veni la instanţă, să luaţi banii de la Mihai voi, da? Tu şi Macedon.

DN către CDS: Măi frăţioare, ce facem? Nu plecăm şi noi acasă?

CDS: Ce mâncaţi-aş! Nu auzi că bagă codul până în mai?

DN: Băi, să-mi găsesc copiii morţi, fii atent ce-ţi spun, că nu mai pot să dorm noaptea. Să dea Dumnezeu să nu mai ies toată viaţa mea de aici, dacă mâine nu ne rezolvăm problemele, dacă la prima instanţă nu eşti acasă, eşti nebun.

CDS: Nu mai vorbi pe telefoanele astea, mă.

DN: Ce să vorbesc, mă? Doar trebuie să spunem adevărul.

CDS: Păi, ştiu.

DN: Şi dacă noi nu spunem adevărul, cum s-a întâmplat, că tu nu ai furat maşina şi eu nu te-am sechestrat, nu e obligatoriu că am dreptate?

CDS: Da.

DN: Şi atunci? În momentul în care tu declari adevărul, că ai fost forţat de nu ştiu cine, ce ai făcut, ca să zici treaba asta, nu este adevărat?

DN: El nu are nicio legătură (referindu-se la George Becali - n.r.). El s-a pomenit la bar cu noi, că ai vrut tu să vii să-i spui că nu tu i-ai furat maşina.

DN: Şi atunci când tu i-ai spus că nu i-ai furat maşina, ţi-a dat drumul să pleci acasă, că nu te-a... (neinteligibil).

CDS: Aha.

DN: Asta a fost toată treaba".

Anchetatorii bucureşteni precizează, în cuprinsul acestor transcrieri, că Dumitraşcu Constantin a folosit telefonul unui coleg de celulă cu DN, la Penitenciarul Rahova.

În 7 aprilie 2010, trei presupuşi hoţi ai maşinii finanţatorului echipei Steaua, Gigi Becali, au fost audiaţi de către instanţa supremă, doi dintre aceştia schimbându-şi declaraţiile, singurul care a susţinut că a fost bătut şi sechestrat în barul din Pipera fiind Tinel Nicolae.

În acest proces, în octombrie 2009, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au dispus trimiterea în judecată a europarlamentarului Gigi Becali, alături de un poliţist şi cinci gărzi ale sale, toţi implicaţi în sechestrarea a trei presupuşi hoţi ai maşinii finanţatorului Stelei.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-a deferit justiţiei, în stare de libertate, pe Gigi Becali, Ştefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu, Marcel Popa şi pe poliţistul Romulus Dumitrescu, pentru comiterea a trei infracţiuni de lipsire de libertate

Potrivit anchetatorilor, Gigi Becali le-a cerut gărzilor sale să-i găsească pe cei care i-au luat autoturismul, să-i ducă la sediul PNG, unde hoţii au fost puşi să dea declaraţii scrise, în care consemnau că ei sunt cei care au furat Mercedesul finanţatorului şi că nu vor reclama Poliţiei faptul că au fost urmăriţi cu maşinile, urcaţi cu forţa în vehicule şi duşi în Pipera.

Unul dintre hoţi a fost împuşcat, glonţul de cauciuc fiind scos din piciorul victimei (Nicolae Tinel) la barul din Pipera, care de fapt este sediul Partidului Noua Generaţie (PNG).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici