Un arhitect din Capitală, denunţător în dosarul în care este cercetat primarul din Vâlcea - surse

Un arhitect din Bucureşti ar fi denunţător în dosarul în care primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, a fost reţinut pentru luare de mită după ce a fost prins în flagrant când primea 50.000 de lei de la administratorul unei firme căreia îi încredinţase un contract, afirmă surse judiciare.

1317 afișări
Imaginea articolului Un arhitect din Capitală, denunţător în dosarul în care este cercetat primarul din Vâlcea - surse

Un arhitect din Capitală, denunţător în dosarul în care este cercetat primarul din Vâlcea - surse

Conform surselor citate, în dosarul în care este vizat Emilian Frâncu ar exista o înregistrare ambientală între primar şi un arhitect din Capitală, denunţător în acest caz. În înregistrarea aflată la dosar, primarul îi îndică arhitectului locul în care să fie lăsaţi banii conveniţi, respectiv la secretariatul unei televiziuni locale care aparţine familiei edilului.

De altfel, joi dimineaţă a fost realizat flagrantul de către procuroii DNA la sediul televiziunii, cei 20.000 de euro fiind găsiţi în secretariat.

Contractul vizat în acest dosar, încheiat de Primăria Râmnicu Vâlcea, are o valoare de 200.000 de euro, pentru lucrări de amenajare a unor spaţii publice.

În februarie, Primăria, în colaborarea cu Ordinul Arhitecţilor din România, în parterneriat cu filiala teritorială Sibiu - Vâlcea, a lansat un concurs cu premii pentru cele mai bune soluţii de "Reorganizare şi amenajare a spaţiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea". Din cele 19 proiecte depuse, 17 au fost acceptate să intre în concurs. Câştigătorul premiul întâi, în valoare de 4.500 de euro, a fost desemnat proiectul "Simbol de identitate" al arhitectului Sorin Dragoş Popescu, din Bucureşti.

În acest caz a fost vehiculat şi numele omului de afaceri Georgică Cornu ca fiind denunţător al primarului Frâncu.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, vineri dimineaţă, Georgică Cornu a declarat că firma sa are cu Primăria Râmnicu Vâlcea un contract de construire a unui pasaj, în valoare de aproximativ 17 milioane de lei, însă nu el este cel care l-a denunţat pe primarul Emilian Frâncu pentru luare de mită şi că denunţătorul ar fi un arhitect din Bucureşti.

"Am un contract cu Primăria din Vâlcea, avem o lucrare acolo, un pasaj la care se lucrează în acest moment mai bine decât se plăteşte pentru că avem o restanţă de două luni cu plata. Acum am o disperare că nu ştiu cine o să plătească lucrarea. Nu am eu nicio treabă cu denunţul, eu sunt plecat din ţară acum. Am auzit şi eu că aş fi denunţătorul, dar am înţeles că s-a elucidat misterul cu denunţătorul. Am primit un sms de la cineva care mă anunţa azi-noapte că este vorba despre un arhitect din Bucureşti care i-a întins o cursă primarului din Vâlcea", a declarat Cornu pentru corespondentul MEDIAFAX.

Surse judiciare declarau, joi, pentru MEDIAFAX că primarul Emilian Frâncu este suspectat de luare de mită pentru atribuirea lucrărilor la pasarela-pasaj "Tudor Vladimirescu" de la intrarea în Râmnicu Vâlcea, iar firma implicată este din judeţul Timiş.

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, a fost reţinut, joi noapte, pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant când primea 50.000 de lei de la administratorul unei firme căreia îi încredinţase un contract de 200.000 de euro pentru lucrări de amenajare a unor spaţii publice.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie fac acte de urmărire penală în cazul lui Emilian Valentin Frâncu, primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, pentru luare de mită, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit procurorilor, la începutul anului 2013, Primăria Râmnicu Vâlcea a încredinţat unei firme un contract de prestări de servicii în valoare de 200.000 de euro pentru lucrări de amenajare a unor spaţii publice din municipiul Râmnicu Vâlcea.

În luna ianuarie, primarul Emilian Frâncu i-ar fi cerut administratorului firmei, denunţător în cauză, un procent de 10 la sută din valoarea contractului.

După finalizarea lucrărilor menţionate în contractul de prestări de servicii şi plata unei prime tranşe din banii datoraţi de Primărie, la 22 aprilie, Emilian Frâncu i-ar fi pretins administratorului firmei, printr-un intermediar, suma de 50.000 de lei. În schimbul banilor ceruţi, Frâncu trebuia să semneze documentele care condiţionau efectuarea plăţii celei de-a doua tranşe către firma denunţătorului, în contul prestării de servicii al căror beneficiar era Primăria Râmnicu Vâlcea, susţin procurorii DNA.

Primarul Emilian Frâncu i-ar mai fi cerut administratorului firmei suma de 40.000 de lei, "disimulată într-un contract de sponsorizare", după plata ultimei tranşe pentru prestarea serviciilor.

Joi, conform înţelegerii, administratorul firmei i-a remis lui Emilian Frâncu, prin intermediar, suma de 50.000 de lei, primarul fiind prins în flagrant.

Procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Emilian Frâncu acuzaţiile şi au dispus reţinerea lui pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA au făcut, joi dimineaţă, percheziţii la sediul Primăriei Râmnicu Vâlcea, dar şi la locuinţa primarului Emilian Frâncu. Procurorii au solicitat acte privind achiziţiile făcute de primar din momentul preluării funcţiei, inclusiv documente care vizează proiectul şi documentaţiile de execuţie a pasarelei-pasaj Tudor Vladimirescu, de la intrarea în oraş.

Emilian Frâncu a fost dus la audieri la DNA Bucureşti, după ce timp de aproximativ cinci ore a fost interogat de către anchetatori în sediul Primăriei, alături de un angajat al instituţiei şi de directoarea unei televiziuni locale, în al cărei sediu ar fi fost organizat flagrantul, au precizat sursele citate.

La sediul DNA Bucureşti ar fi fost aduşi şi directorul televiziunii respective, Aura Constantinov, precum şi şeful Corpului de control din Primăria Râmnicu Vâlcea,Vasile Avram.

Emilian Frâncu este cel de-al doilea primar din Râmnicu Vâlcea acuzat de fapte de corupţie.

Fostul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău şi fostul său adjunct Nicolae Dicu au fost condamnaţi definitiv, în 27 ianuarie 2010, de instanţa supremă, la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, perioadă din care le-a fost scăzut intervalul de timp în care au fost ţinuţi în arest preventiv.

Gutău şi Dicu au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că, în perioada aprilie - iulie 2006, ar fi pretins 50.000 de euro, de la denunţătorul Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism.

Nicolae Dicu a fost prins în flagrant delict de procurorii DNA în 6 iulie 2006, când Popescu îi dădea 25.000 de euro, iar Mircia Gutău a fost arestat cinci zile mai târziu. Cei doi au fost eliberaţi, în 10 noiembrie 2006, de magistraţii Curţii de Apel din Alba Iulia.

În 14 septembrie 2011, Tribunalul Mehedinţi a decis eliberarea condiţionată a lui Gutău, după ce acesta a executat două treimi din pedeapsă, astfel că fostul primar a fost pus în libertate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici