Un centru care va simula funcţionarea unui spital de urgenţă, printre proiectele UMF Iaşi

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi a prezentat, miercuri, trei proiecte, în valoare de aproape 22 de milioane de euro, pe care le va derula din fonduri proprii, urmând să fie amenajate, între altele, o parcare subterană şi un centru care va simula funcţionarea unui spital de urgenţă.

293 afișări
Imaginea articolului Un centru care va simula funcţionarea unui spital de urgenţă, printre proiectele UMF Iaşi

Un centru care va simula funcţionarea unui spital de urgenţă, printre proiectele UMF Iaşi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Cele trei proiecte, cu valoare totală de 22 de milioane de euro, au fost lansate, miercuri, într-o conferinţă de presă, la care au participat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", Vasile Astărăstoae, directorul general administrativ, Daniela Druguş, prorectorul UMF, Dragoş Pieptu, şi decanul Facultăţii de Medicină Generală, Doina Azoicăi, în sală aflându-se şi primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei.

Cel mai important proiect dintre cele trei, cu o valoare de 12 milioane de euro, se numeşte "Piaţa Naţiunilor 2.0“ şi presupune modificarea întregii zone din faţa UMF Iaşi, urmând să fie amenajată o parcare subterană cu aproximativ 230 de locuri, iar zona de la suprafaţă a fost gândită de arhitecţii Daniel Vişan şi Sebastian Săvescu ca un spaţiu deschis care să pună în evidenţă atât universitatea, cât şi Institutul de Anatomie de lângă aceasta.

Cei doi arhitecţi au precizat că proiectul a fost gândit astfel încât în centrul acestuia să fie amenajată o zonă, ca o scenă, unde să poată fi organizate diverse evenimente.

Termenul de definitivare este de 24 de luni.

"Prin acest proiect, care este şi cel mai important, noi dorim în primul rând să valorificăm ansamblul arhitectural al universităţii, pentru că toate clădirile din jurul nostru sunt monumente istorice, în care universitatea a investit şi a realizat lucrări de consolidare şi de reabilitare. Urmărim, de asemenea, să realizăm o rezolvare cât se poate de bună a situaţiei cu parcajul“, a spus Daniela Druguş, directorul general al universităţii.

Pentru realizarea acestui proiect, arhitecţii au propus coborârea întregii pieţe cu 3,5 metri sub nivelul bulevardului Independenţei, urmând să fie instalate lifturi cu acces direct din parcarea subterană către clădirea rectoratului.

Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a afirmat că astfel se va decongestiona traficul pe străzile din jurul universităţii, în timp ce directorul general administrativ a precizat că prin acest proiect se va facilita şi o eventuală intervenţie a echipajelor de urgenţă pe strada aglomerată care ocoleşte clădirea unităţii de învăţământ superior.

În acelaşi spaţiu, va fi amenajat şi un muzeu al universităţii, dar şi spaţii expoziţionale, o bibliotecă şi o zonă de cafetarie/ceainărie dotată cu Wi-Fi şi pusă la dispoziţia studenţilor pentru lectură, studiu sau recreere.

Investiţia presupune folosirea unei suprafeţe totale de 13.000 de metri pătraţi, dintre care 3.490 de metri pătraţi vor fi alocaţi spaţiilor culturale, 8.660 zonei de parcare şi 400 pentru spaţiile care asigură legătura între corpurile propuse şi cele trei corpuri al universităţii - Corp Rectorat, Corp Principal I şi III. Noaptea, aceste legături vor fi iluminate.

Cel de-al doilea proiect pe care universitatea doreşte să îl realizeze este un Centru de abilităţi fundamentale care să simuleze, printre altele, funcţionarea unui spital de urgenţă.

Reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior susţin că acest centru este necesar întrucât universitatea se confruntă cu lipsa bazelor clinice şi a spaţiilor pentru exersarea şi verificarea abilităţilor practice ale studenţilor şi rezidenţilor.

Acesta va fi amenajat pe strada Sărărie 220, Complexul 1 mai, pe o suprafaţă 5.190 de metri pătraţi, investiţie care are o durată de implementare de 12 luni şi o valoare de 5 milioane de euro.

"Ca beneficii obţinute remarcă simularea unui ambulatoriu de spital atât ca şi configuraţie, cât şi ca dotări, inclusiv pentru medicina de urgenţă, cu dotări pentru ambulanţă şi elicopter“, au precizat reprezentanţii universităţii.

Cel de-al treilea proiect constă în transformarea actualei cantine ”1 decembrie 1918“ în Centru de recuperare medicală şi educaţie fizică. Acest centru, care va avea o suprafaţă de 3.150 metri pătraţi, va cuprinde patru săli de sport acoperite, două terenuri în aer liber, multifuncţionale, o pistă de alergare acoperită şi un bazin de înot de dimensiune medie, dar şi o bază clinică de recuperare medicală unde studenţii de la specializarea de balneofizeokinetoterapie vor putea desfăşura activităţile de studiu practice.

Valoarea investiţiei este tot de 5 milioane de euro, cu o durată de implementare estimată între 12 şi 24 de luni.

”Unele dintre aceste proiecte vor schimba faţa Iaşiului. Deschidem astăzi (n.r. - miercuri) o serie de conferinţe de dezbateri în care vom prezenta aceste proiecte. Aceste conferinţe nu sunt formale, pentru că vom primi feedback-ul atât de la profesioniştii din Iaşi, cât şi de la societatea civilă. Iar aceste observaţii, aceste idei, le vom integra în acest program“, a explicat Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi.

Prin urmare, conducerea UMF va organiza o serie de dezbateri publice cu ieşenii privind aceste proiecte. În 23 ianuarie, la ora 12.00, în Sala Mare a primăriei, se va organiza o dezbatere publică cu oameni de afaceri şi specialişti în domeniu, în timp ce pe 28 ianuarie, în aula universităţii, de la ora 16.00, va fi o altă dezbatere la care sunt invitaţi toţi ieşenii care vor să participe cu idei la cele trei proiecte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici