Un consilier juridic obţine neconstituţionalitatea unor prevederi privind avocatura română

Un consilier juridic a obţinut neconstituţionalitatea OUG 159/2008 privind exercitarea profesiei de avocat din România, decizia Curţii Constituţionale în acest sens provocând convocarea, sâmbătă, a Consiliului Barourilor din România, unde s-a decis ca examenele pentru avocaţi să continue.

777 afișări
Imaginea articolului Un consilier juridic obţine neconstituţionalitatea unor prevederi privind avocatura română

Un consilier juridic obţine neconstituţionalitatea unor prevederi privind avocatura română (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Marţi, 9 februarie, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 159/2008 pentru modificarea şi completarea Legii 51/1995 privind organizarea şi exercitarea funcţiei de avocat, ridicată de un consilier juridic (Dan Gogu George-n.r.), într-un proces desfăşurat la Curtea de Apel Constanţa-Secţia de contencios-administrativ şi în care a solicitat "anularea actului administrativ", a explicat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Gheorghe Florea.

Atât Guvernul, cât şi Ministerul Justiţiei au susţinut că este inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate, însă Curtea Constituţională a avut altă opinie şi a admis susţinerile consilierului juridic, decizia celor nouă judecători constituţionali urmând a fi motivată şi publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit Constituţiei, dispoziţiile declarate neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea Curţii Constituţionale dacă, în acest interval Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu prevederile legii fundamentale. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.

Deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor, conform articolului 147 din Constituţie.

Conducerea Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) a afirmat că prin decizia sa Curtea Constituţională - căreia se supune - a relevat o "judecare incorectă".

UNBR a arătat că articolul 9 din Legea 544/2004 privind contenciosul administrativ a fost declarat neconstituţional, text care permitea unei persoane să sesizeze instanţa de contencios-administrativ doar ca, la rândul său, să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la excepţii de neconstituţionalitate a unor prevederi de acte normativ.

Astfel, susţin avocaţii, cererea consilierului care a cerut Curţii de Apel Constanţa să sesizeze CC cu privire la neconstituţionalitatea OUG 159/2008 era inadmisibilă, ca urmare a faptului că judecătorii constituţionali au statuat că este neconstituţional articolul 9 din Legea 544.

După ce sesizarea a ajuns la CC, aceasta "nu a observat" nelegalitatea, spun sursele citate.

Decizia de marţi a CC privind neconstituţionalitatea OUG 159 privind profesia de avocat ar ridica probleme cu privire la accederea în avocatură, însă Consiliul Uniunii Barourilor a decis, sâmbătă, ca exemenele să se susţină, având în vedere că hotărârea de organizare a lor s-a făcut anterior soluţiei judecătorilor constituţionali.

Uniunea Naţională a Barourilor din România organizează examenul pentru dobândirea titlului profesional de avocat definitiv în perioada 17 - 21 februarie 2010, la care s-au înscris 500 de candidaţi, potrivit preşedintelui UNBR, avocatul Gheorghe Florea.

Pe de altă parte, examenul de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice va avea loc în perioada 24 - 28 februarie 2010, la sediul Facultăţii de Drept din Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici