Un deputat liberal propune studierea în liceu a unei noi materii, în contexul ştirilor false

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a anunţat că lansează în dezbatere publică un proiect de lege care prevede introducerea, la liceu, în clasa a XI-a, a materiei "Gândire critică în contextul fake news şi al ideologiilor extremiste".

596 afișări
Imaginea articolului Un deputat liberal propune studierea în liceu a unei noi materii, în contexul ştirilor false

Un deputat liberal propune studierea în liceu a unei noi materii, în contexul ştirilor false

"Dezvoltarea fenomenului “fake news” generează o criză pentru societatea contemporană şi ameninţă inclusiv buna funcţionare a democraţiilor liberale. Ascensiunea recentă a partidelor izolaţioniste, rasiste şi antieuropene reprezintă o dovadă în acest sens. Cred că tinerii pot fi deprinşi din vreme, în momentul în care se pregătesc să devină cetăţeni implicaţi deplin în viaţa publică, cu acele instrumente ale gândirii critice care pot identifica o ştire falsă sau o tentativă de manipulare în interesul unei ideologii a urii şi discriminării", arată liberalul, într-un comunicat de presă remis, marţi, MEDIAFAX.

Deputatul PNL susţine că prin o astfel de materii care să trateze această temă răspunde unei provocări sociale majore a prezentului şi viitorului, poate fi uşor adaptată programei şcolare.

"Printre temele care vor fi abordate în cadrul disciplinei “Gândire critică în contextul fake news şi al ideologiilor extremiste”, se numără identificarea unor ştiri false, verificarea ştirilor din mai multe surse, formarea unui mecanism critic şi analitic de recepţionare a ştirilor, identificarea manipulărilor informaţiei în beneficiul unor interese extremiste sau anti-democratice, filtrarea unor informaţii care au ca scop final îngrădirea şi ameninţarea unor drepturi fundamentale. Chiar dacă se depun eforturi pentru contracararea acestui fenomen, faptul că reţelele sociale şi mass-media sunt asediate de ştiri false într-o formă tot mai eficientă şi perfecţionată reprezintă o problemă majora, în condiţiile în care scopul final al unui “fake news” este dezinformarea şi manipularea opiniei publice în direcţia dorită de cel care propagă informaţia", mai prevede iniţiativa legislativă.

Potrivit sursei citate, "secolul XXI este denumit şi “Secolul vitezei” sau “Secolul informaţiei”, iar rapiditatea cu care se propagă un “fake news” construit abil îi poate influenţa pe cei mai bine pregătiţi şi informaţi dintre cetăţeni”".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici