Un deputat propune ca Ziua Înălţării Domnului - Ziua Eroilor să fie sărbătoare legală, zi nelucrătoare

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a anunţat, vineri, că a depus la Camera Deputaţilor o propunere legislativă privind declararea Zilei Înălţării Domnului - Ziua Eroilor ca sărbătoare naţională legală, zi nelucrătoare.

270 afișări
Imaginea articolului Un deputat propune ca Ziua Înălţării Domnului - Ziua Eroilor să fie sărbătoare legală, zi nelucrătoare

Un deputat propune ca Ziua Înălţării Domnului - Ziua Eroilor să fie sărbătoare legală, zi nelucrătoare (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

"Această propunere are la bază dorinţa exprimată de Patriarhia Română pentru declararea acestei sărbători ca zi nelucrătoare având în vedere importanţa ei în calendarul creştin ortodox, Ziua Înălţării fiind una din cele mai importante sărbători creştine. În plus, Ziua Înălţării este închinată comemorării Eroilor şi trebuie să fie zi nelucrătoare pentru a avea răgazul necesar cinstirii celor care s-au sacrificat pentru ţara lor", menţionează deputatul, într-un comunicat de presă.

El precizează că în redactarea acestui proiect a avut consultări prealabile cu Patriarhia Română, "care susţine, în mod firesc, această iniţiativă".

Bogdan Diaconu arată că, în scrisoarea adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor pentru susţinerea declarării Zilei Înălţării - Ziua Eroilor ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, informează că în ultimii 23 de ani BOR a solicitat, în mai multe rânduri, declararea prin lege a sărbătorii Înălţării Domnului - Ziua Eroilor ca sărbătoare legală nelucrătoare, "însă acest demers nu a captat atenţia factorilor decizionali şi a rămas până astăzi nefinalizat".

"Mai mult, scrisoarea aduce la cunoştinţă că «pomenirea eroilor în ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos a fost instituită prin Decretul-Lege nr. 1693 din 4 mai 1920 şi prin hotărârea din 25 mai 1920 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Ulterior, în timpul dictaturii comuniste, această tradiţie sfântă şi frumoasă românească a fost întreruptă, fiind reluată abia după 1990, când Biserica a primit libertatea de a se exprima şi a-şi reface tradiţia sănătoasă de cinstire publică a eroilor români. Astfel, prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 şi 2001 s-a revenit la tradiţia ca sărbătoarea Înălţării Domnului să fie consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. Apoi, prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, Parlamentul României a proclamat Ziua Eroilor ca sărbătoare naţională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos (art. 39). Deşi în Legea 379/2003 se prevede că, la sărbătoarea Înălţării Domnului, Ziua Eroilor, autorităţile administraţiei publice locale vor organiza programe proprii de comemorare cu sprijinul şi cu participarea reprezentanţilor autorităţilor centrale şi ai cultelor religioase din teritoriu, după oficierea serviciului religios în lăcaşurile de cult, din nefericire mulţi credincioşi care doresc să cinstească aceste sărbători nu pot participa la serviciile religioase din biserici şi la comemorările din cimitire sau de la monumentele şi troiţele ridicate în amintirea eroilor, întrucât, deşi e proclamată ca sărbătoare naţională, Ziua Eroilor rămâne totuşi o zi lucrătoare", se mai arată în comunicat.

În sprijinul proiectului de lege, deputatul aminteşte că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a solicitat această măsură legislativă "pentru a veni în întâmpinarea dorinţei clerului şi credincioşilor ortodocşi români şi pentru a sublinia după cuviinţă importanţa publică a sărbătorii Înălţării Domnului, zi în care se face şi pomenirea eroilor care s-au jertfit pentru apărarea credinţe şi a patriei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici