Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol. Toate cele patru persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa - FOTO

Un elicopter SMURD cu patru persoane la bord s-a prăbuşit, luni după-amiază, în Lacul Siutghiol din judeţul Constanţa, iar la faţa locului au fost trimise echipaje de pompieri, Ambulanţă, Poliţie şi scafandri. Un membru al echipajului a fost resuscitat şi dus la spital, unde a decedat. Trupul copilotul elicopterului prăbuşit a fost adus la mal, după mai multe ore de căutări. Ultima persoană recuperată de scafandri, la aproximativ 12 ore de la prăbuşire, a fost asistenta medicală, care era însărcinată.

20917 afișări
Imaginea articolului Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol. Toate cele patru persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa - FOTO

Un elicopter SMURD cu patru persoane la bord s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol: Trei persoane, date dispărute. Cea salvată, resuscitată şi dusă la spital (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

UPDATE: 7:20 - Toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului SMURD prăbuşit şi-au pierdut viaţa

Toate cele patru persoane aflate în elicopterul SMURD care s-a prăbuşit, luni după-amiază, în lacul Siutghiol şi-au pierdut viaţa, ultima persoană recuperată de scafandri, la aproximativ 12 ore de la prăbuşirea aparatului de zbor, fiind asistenta medicală, care era însărcinată.

La aproximativ 12 ore de la prăbuşirea elicopterului SMURD, scafandrii au reuşit să găsească şi trupul celei de-a patra persoane care se afa în aparatul de zbor, fiind vorba despre asistenta medicală Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată.

Trupul acesteia a fost găsit în jurul orei 04.30, decesul femeii fiind declarat chiar la faţa locului.

Ceilalţi trei membri ai echipajului - medicul, pilotul şi copilotul - au fost găsiţi pe rând, la intervale de câteva ore, până la miezul nopţii, decesul acestora fiind declarat la spital, după ce cadrele medicale au încercat zeci de minute să îi resusciteze.

Zeci de persoane au participat la operaţiunea de căutare şi salvare a victimelor, care a durat peste 12 ore, la faţa locului fiind prezenţi peste 40 de scafandri, atât ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă cât şi militari ai Forţelor Navale, cărora li s-au adăugat cadrele medicale de la SMURD şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă, jandarmi şi poliţişti. Au fost folosite mai multe bărci, ale ISU, Gărzii de Coastă, dar şi civile, iar un elicopter MAI a survolat aria după căderea nopţii, zeci de minute, pentru a lumina cu un reflector zona de căutare.

Scafandrii au reuşit să găsească şi mare parte din elicopter, care a fost adus la mal pe bucăţi, unele nu mai mari de câteva zeci de centimetri. Ancheta cu privire la accident a fost preluată de Parchetul Militar, procurorii încercând să stabilească acum cauzele care au dus la producerea tragediei.

UPDATE 00:24 - Copilotul elicopterului prăbuşit a fost găsit legat de scaun cu centura, la şase metri adâncime

Copilotul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol a fost găsit legat de scaun cu centura de siguranţă, la o adâncime de şase metri, a spus un scanfandru de la ISU Dobrogea care a participat la căutări, el adăugând că intervenţia este dificilă din cauza temperaturii scăzute şi a mâlului.

UPDATE 00:05 - A treia persoană din elicopterul prăbuşit, adusă la mal de scafandri

A treia persoană din elicopterul SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol a fost adusă, luni noapte, la mal de scanfandri, iar la ora transmiterii acestei ştiri medicii îi fac masaj cardiac.

Potrivit primelor informaţii de la faţa locului, este vorba despre pilotul elicopterului prăbuşit, echipajele medicale care aşteptau pe ponton începând imediat să îi facă masaj cardiac, bărbatul urmând să fie dus apoi în ambulanţa SMURD, unde vor continua manevrele de resuscitare, după care va fi dus la spital şi vor fi urmate aceleaşi proceduri ca şi în cazul copilotului găsit în urmă cu aproape trei ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La ora transmiterii acestei ştiri, echipele de intervenţie continuă căutările pentru găsirea celei de-a patra victime aflate în elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol, respectiv asistenta medicală.

UPDATE 00:00 - Medicul recuperat de pompieri şi internat în stare critică la Spitalul Judeţean Constanţa a murit

Medicul din elicopterul SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol, care era internat în stare critică la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, a murit, a declarat, luni seară, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

”Din păcate, am fost informaţi, şi familia a fost informată, că medicul a decedat, a fost declarat decedat la spital acum câteva minute. Au fost făcute toate încercările pentru a-i salva viaţa, dar din păcate asta este situaţia”, a spus Raed Arafat.

Potrivit acestuia, copilotul este resuscitat, dar ”şansele sunt minime”.

”Nu credem că vom reuşi”, a continuat Arafat.

Laura Vizireanu, medicul aflat în elicopterul SMURD prăbuşit, a fost prima persoană recuperată de pompieri din apă. Aceasta a fost resuscitată iniţial de medicii de pe ambulanţă timp de aproximativ 45 de minute, ea răspunzând manevrelor de resuscitare. Ulterior, femeia a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, fiind internată în stare critică la secţia de terapie intensivă.

UPDATE 23:40 - Arafat: Piloţii elicopterelor SMURD nu pot avea sub o mie de ore de zbor

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, luni seară, că piloţii elicopterelor SMURD ”nu pot avea sub o mie de ore de zbor”, în condiţiile în care intervenţiile sunt ”foarte complexe şi se aterizează în locuri necunoscute”.

Raed Arafat a spus că elicopterul SMURD care s-a prăbuşit luni după-amiază în lacul Siutghiol din judeţul Constanţa avea inspecţia tehnică ”la zi”, fiind verificat la Eurocopter.

”Este un elicopter cu care zburăm în cadrul MAI şi pentru SMURD, şi pentru Poliţie. Are inspecţia şi totul la zi, a fost trimis de Inspectoratul de Aviaţie la Eurocopter, a fost verificat. Din punct de vedere tehnic nu punem la îndoială că elicopterul n-ar fi fost în stare tehnică bună de zbor. Condiţiile meteo au fost ok, au zburat pe condiţii meteo bune”, a afirmat Arafat.

El a precizat că piloţii elicopterelor SMURD ”nu pot avea sub o mie de ore de zbor”.

”Elicopterele SMURD zboară cu piloţi cu experienţă. Pilotul comandant al elicopterului, de regulă, nu poate avea sub o mie de ore de zbor. Copilotul poate să aibă mai puţin, dar pilotul comandant trebuie să aibă de la un anumit număr de ore în sus, fiind intervenţiile foarte complexe şi pentru că se aterizează în locuri necunoscute. Aşa că pilotul, aici, nu avea cum să fie în afara regulei”, a declarat Raed Arafat. 

El a mai spus că la ora 16.11 a fost făcut apelul la 112, privind prăbuşirea elicopterului.

”Din rapoartele pe care le-a primit până acum, de la Serviciul de Ambulanţă Constanţa trei echipaje au fost trimise şi au sosit la faţa locului la 16.17, 16.19 şi 16.20. Au fost trimise de la ISU echipe de intervenţie, care au sosit în jurul orei 16.25. Două bărci au intervenit iniţial şi a venit şi a treia barcă. Bărcile care au intervenit, una era cu motor, a doua era cu vâsle, iar a treia barcă era cu motor. Acesta a fost modul în care s-a defăşurat acţiunea. Din informaţiile pe care le am de la medicul şef de la SMURD, accidentul a fost anunţat la 16.18, iar la 16.40 - 16.45 deja erau două bărci în larg la intervenţie”, a declarat Arafat.

Potrivit sursei citate, copilotul este în stop cardiac, în şoc hipotermic şi este resuscitat, fiind dus la Spitalul Judeţean Constanţa.

UPDATE 21:28 - Echipele de intervenţie au adus cu şalupa la mal trupul unuia dintre dispăruţii în lacul Siutghiol

Echipele de intervenţie au adus cu şalupa la mal, luni seară, în jurul orei 21.25, trupul unuia dintre cei trei dispăruţi în lacul Siutghiol, în urma prăbuşirii elicopterului SMURD, la ora transmiterii ştirii echipele medicale făcându-i masaj cardiac.

Potrivit secretarului de stat în MAI Raed Arafat, este vorba despre copilotul elicopterului prăbuşit, echipajele medicale aflate la faţa locului începând imediat masajul cardiac. Arafat a spus că bărbatul este în stop-cardiorespirator şi în şoc hipotermic şi posibil şi cu traumatisme.

"Omul este în stop cardio-respirator şi nu are semne vitale, dar conform procedurii avem obligaţia să îl resuscităm cel puţin până se mai încălzeşte să vedem dacă cordul porneşte", a explicat Arafat.

El a menţionat însă că situaţia este gravă şi că şansa de supravieţuire este foarte mică.

Arafat a refuzat să dea numele copilotului, spunând doar că a vorbit cu tatăl acestuia, pe care l-a informat despre situaţie.

Secretarul de stat în MAI a spus că urmează să fie adus la mal trupul altei victime dispărute în lacul Siutghiol.

UPDATE - Arafat nu exclude total posibilitatea salvării celorlalte trei persoane din elicopterul prăbuşit

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, ajuns, luni seară, la locul prăbuşirii elicopterului, a declarat că nu exclude total posibilitatea ca celelalte trei persoane aflate la bordul aparatului de zbor să fie găsite în viaţă, dar că sunt "foarte multe incertitudini" care ar anula această variantă.

Secretarul de stat Raed Arafat a spus că nu exclude în totalitate varianta ca asistenta medicală, pilotul şi copilotul elicopterului SMURD prăbuşit, luni după-amiază, în lacul Siutghiol, din judeţul Constanţa, să mai fie găsiţi în viaţă, dar că sunt foarte multe incertitudini în privinţa şanselor acestora de supravieţuire, între care hipotermia sau posibile traume, care ar anula orice şanse de a fi salvaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Arafat nu a vrut să facă publice numele celor patru membri aflaţi în aparatul de zbor şi a spus că toţi cei trei dispăruţi care sunt căutaţi încă în lac sunt tineri, cu vârste sub 40 de ani, adăugând că în mod sigur i-a întâlnit în timpul activităţii la SMURD.

Raed Arafat a spus că înainte să ajungă la locul prăbuşirii elicopterului a trecut pe la Spitalul Judeţean şi s-a interesat de starea doctoriţei salvate, spunând că aceasta este în stare critică şi este intubată, fiind în continuare la Terapie Intensivă.

Arafat a mai spus că, în funcţie de evoluţia stării de sănătate a medicului, se va decide dacă va fi necesară mutarea sa într-o unitate medicală din Bucureşti.

Totodată, Arafat a mai spus că marţi se va decide dacă aparatele SMURD de genul celui prăbuşit în lac vor rămâne la sol pentru inspecţie tehnică.

UPDATE 20:59 - Femeia adusă la mal după prăbuşirea elicopterului, internată în stare critică la terapie intensivă

Femeia adusă la mal după prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol şi care a fost transportată cu o ambulanţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa este internată în stare critică la secţia de terapie intensivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, Laura Vizireanu, medicul aflat în elicopterul SMURD care s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, a fost internată la secţia de terapie intensivă, starea acesteia fiind critică.

Pe de altă parte, reprezentanţii Aeroportului Internaţional ”Mihail Kogălniceanu” din Constanţa au declarat că elicopterul a aterizat pe aeroport la ora 15.49, pentru o escală de alimentare.

”La 15.55 a început alimentarea, iar la ora 16.00 a fost încheiată, fără a se înregistra probleme în timpul operaţiunii, aceasta fiind supravegheată de personalul specilizat din cadrul aeroportului. La ora 16.07 elicopterul a decolat în condiţii normale, condiţiile meteo fiind favorabile, iar după decolare nu au fost identificate probleme de către controlorii de zbor”, au precizat reprezentanţii Aeroportului ”Mihail Kogălniceanu”.

UPDATE 20:58 - Motorul primei bărci ajunse la locul accidentului aviatic nu a pornit; pompierii au folosit vâslele

Intervenţia la locul accidentului aviatic de la Constanţa a fost făcută la 15 minunte de la primirea apelului la 112, primele echipe ajungând acolo cu o barcă penumatică al cărei motor nu a pornit, astfel că, pentru a nu pierde timpul, pompierii au folosit vâslele, spune purtătorul de cuvânt ISU.

UPDATE 19:00 Un elicopter cu echipe de salvatori din Bucureşti se îndreaptă spre locul accidentului aviatic

Un elicopter cu echipe de salvatori din Bucureşti se îndreaptă spre locul accidentului aviatic, vicepremierul Gabriel Oprea solicitând, totodată, intervenţia de urgenţă a scafandrilor militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale pentru a participa la misiunea de căutare.

"Pentru intensificarea căutărilor membrilor echipajului elicopterului EC 135, operat de SMURD Constanţa, prăbuşit în zona lacului Siutghiol, din judeţul Constanţa, din ordinul vicepremierului Gabriel Oprea un elicopter cu echipe de salvatori din Bucureşti este deja în zbor spre zona accidentului. Totodată, vicepremierul Gabriel Oprea a solicitat intervenţia de urgenţă a scafandrilor militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale pentru a participa la misiunea de căutare. Primele forţe suplimentare au ajuns deja la locul accidentului", informează MAI într-un comunicat de presă.

Potrivit aceleiaşi surse, din informaţiile de la faţa locului, o persoană care făcea parte din echipa medicală aflată la bordul elicopterului a fost scoasă din apă şi a fost resuscitată, aceasta fiind transportată la Spitalul Judeţean Constanţa.

Bărcile care au ajuns la faţa locului şi au recuperat prima victimă sunt din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea.

Potrivit ISU Dobrogea, primele echipaje au ajuns la faţa locului la ora 16.30, iar prima persoană din echipaj a fost găsită la ora 16.45.

La momentul accidentului, elicopterul se întorcea către bază, de la o misiune de salvare aero-medicală, după ce a transportat un pacient la Spitalul Judeţean Constanţa, se mai arată în comunicatul MAI.

La ora transmiterii acestei ştiri, echipele de căutare au început să aducă la mal bucăţi din elicopterul prăbuşit, pe care urmează să le depoziteze într-un loc special amennajat pentru a fi supuse expertizrăii, în vederea stabilirii cauzelor care au dus la prăbuşirea aparatului de zbor în lacul Siutghiol.

UPDATE 18:05  Asistenta aflată în elicopterul prăbuşit era însărcinată

Asistenta medicală aflată în elicopterul SMURD prăbuşit în Lacul Siutghiol are 38 de ani şi este însărcinată, afirmă prietenul acesteia, care spune că femeia îi dăduse un mesaj pe telefon în care îi spunea că se află în elicopter şi se îndreaptă spre Aeroporul Kogălniceanu.

Între cele patru persoane aflate la bordul elicopterului prăbuşit se află şi o asistenă medicală de la Spitalul Judeţean Constanţa.

Prietenul femeii spune că aceasta este însărcinată şi aflase de curând că va avea un copil.

Bărbatul mai spune că femeia îi dăduse un sms cu puţin timp înainte de prăbuşirea elicopterului, în care îi spunea că se află în aparatul de zbor şi se îndreaptă spre Aeroporul Kogălniceanu, pentru a alimenta cu combustibil.

Prietenul femeii crede că sunt mici şanse ca aceasta să mai fie găsită în viaţă.

UPDATE 18:00 Femeia adusă la mal, resuscitată şi dusă la spital

Medicul aflat în elicopterul prăbuşit în Lacul Siutghiol, singurul din cei patru membri ai echipajului care a fost găsit şi salvat până la ora transmiterii acestei ştiri, a fost dus la Spitalul Judeţean Constanţa, după ce a răspuns manevrelor de resuscitare şi i-a revenit pulsul.

Echipajul medical aflat la locul prăbuşirii elicopterului a reuşit să îl salveze pe medic - o femeie - după mai bine de 45 de minute de manevre de resuscitare.

Femeia a fost resuscitată într-o ambulanţă, pe malul lacului, iar la ora transmiterii acestei ştiri, după ce s-a reuşit resuscitarea acesteia, ea a fost dusă la Spitalul Judeţean Constanţa.

La ora transmiterii acestei ştiri, la faţa locului se află zeci de jandarmi, pompieri, poliţişti, dar şi scafandri, care încearcă să îi găsească pe ceilalţi trei membri ai echipajului din elicopter.

Căutările se desfăşoară pe lac cu mai multe ambarcaţiuni, dar şi în apă, cu scafandri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Forţelor Navale.

Iniţial, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa, Ionuţ Cealera, declara că starea femeii aduse la mal este foarte gravă şi că ea nu răspundea manevrelor, fiind în stop cardio-respirator. Directorul SAJ mai spunea că celelalte trei persoane nu fuseseră găsite şi că operaţiunea de recuperare este dificilă în condiţiile în care este frig şi s-a întunecat.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a mai spus că intervenţia ISU Constanţa a fost bună. "S-a intervenit rapid", a spus Arafat.

UPDATE 17:35 Martori ai accidentului aviatic: După prăbuşirea elicoperului în lac s-au auzit strigăte de ajutor

Martori ai accidentului aviatic produs în Constanţa spun că imediat după prăbuşirea aparatului de zbor s-au auzit strigăte de ajutor şi a durat câteva zeci de minute pînă la sosirea primei ambarcaţiuni de salvare.

UPDATE 17:30 - Femeia adusă la mal nu răspunde manevrelor de resuscitare

Starea medicului adus la mal este foarte gravă, iar medicii încearcă de mai bine de 45 de minute să o resusciteze pe femeie, însă aceasta nu răspunde manevrelor şi este în continuare în stop cardio-respirator, afirmă directorul SAJ Constanţa.

Persoane aflate în zona lacului la momentul producerii accidentului spun că elicopterul SMURD s-a prăbuşit în apă la o distanţă de câteva sute de metri de mal, iar la scurt timp au văzut flăcări şi fum.

Oamenii mai spun că au auzit strigăte de ajutor şi că ulterior aparatul de zbor s-a scufundat.

Persoanele aflate pe mal mai relatează că au sunat la 112 şi că primii care au ajuns cu ambarcaţiune, respectiv o barcă peneumatică, fiind pompierii, însă a durat câteva zeci de minute.

UPDATE 17:00 - Un membru al echipajului a fost adus la mal cu o barcă

Potrivit sursei citate, la ora transmiterii acestei ştiri, mai multe echipaje de pompieri şi scafandri intervin cu bărci pentru recuperarea celor patru persoane aflate în elicopterul SMURD prăbuşit.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Constanţa a precizat că la ora transmiterii acestei ştiri unul din membrii echipajului, respectiv un medic, a fost adus la mal cu o barcă. Ultimele informaţii arată că este vorba despre o femeie care se află în stop-cario respirator şi pe care echipajele medicale încearcă să o resusciteze, urmând să o ducă la Spitalul Judeţean Constanţa.

Celelalte trei persoane aflate la bordul elicopterului SMURD sunt căutate în continuare de către scafandri şi pompieri.

Potrivit unui comunicat al MAI, la bordul elicopterului se aflau un pilot, un copilot, un medic şi un asistent.

Conform MAI, vicepremierul Gabriel Oprea merge în judeţul Constanţa, însoţit de o echipă de procurori militari, criminalişti şi de conducerea MAI, iar din dispoziţia acestuia a fost activat Centrul Operativ din Guvern, pentru coordonarea intervenţiei la faţa locului.

MAI precizează că prăbuşirea elicopterului în lacul Siutghiol a fost semnalată în jurul orei 16.20, prin sistemul 112.

Elicopterul transportase un pacient de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi mergea să realimenteze cu combustibil.

Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, elicopterul SMURD se afla în misiune şi se îndrepta spre Tulcea, de unde urma să preia un pacient cu embolie pulmonară pentru a-l transporta la Spitalul Judeţean Constanţa.

La faţa locului, au fost trimise echipaje de pompieri, Ambulanţă, Poliţie, jandarmi şi scafandri.

Potrivit primelor informaţii de la faţa locului, cele patru persoane aflate la bord ar fi supravieţuit şi s-ar fi refugiat pe o epavă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici