Un fost decan al Facultăţii de Teologie din Constanţa, judecat pentru instigare la abuz în serviciu, a fost achitat

Fostul decan al Facultăţii de Teologie în cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, trimis în judecată pentru fals intelectual şi complicitate la instagare la abuz în serviciu, pentru că ar fi ajutat un candidat să obţină, ilegal, posturi universitare, a fost achitat. Decizia nu este definitivă.

642 afișări
Imaginea articolului Un fost decan al Facultăţii de Teologie din Constanţa, judecat pentru instigare la abuz în serviciu, a fost achitat

Un fost decan al Facultăţii de Teologie din Constanţa, judecat pentru instigare la abuz în serviciu, a fost achitat

Tribunalul Constanţa a decis, marţi, achitarea fostului decan al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „Ovidius”, Bogdan Moise, după ce magistraţii au schimbat încadrarea juridică, într-o singură infracţiune, cea de fals intelectual.
„Achită pe inculpatul Moise Bogdan pentru infracţiunea de fals intelectual (…) întrucât fapta nu a fost comisă cu forma de vinovăţie cerută de lege”, se arată în soluţia dată de magistraţii constănţeni.
Decizia instanţei nu este definitive.
De asemenea, instanţa a luat act că Universitatea „Ovidius” Constanţa nu s-a constituit parte civilă, fiindu-i achitată suma de 118.570 de lei, de către Bogdan Florin Chiriluţă, trimis şi el în judecată în acelaşi dosar. Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, având drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Procurorii spun că în perioada 2013 - 2015, Bogdan-Florin Chiriluţă, în calitate de candidat la posturile didactice scoase la concurs de Universitatea Ovidius Constanţa - Facultatea de Teologie, ar fi întocmit în fals şase declaraţii pe propria răspundere pe care le-a depus la dosarul personal. Ulterior, acesta a fost numit lector şi conferenţiar universitar, primind, în total, 118.570 lei, în perioada februarie 2014 - iunie 2017.
DNA susţine că în aprilie 2017, Bogdan-Florin Chiriluţă ar fi prezentat Comisiei de verificare a activităţii ştiinţifice şi de cercetare a candidaţilor înscrişi la concursul pentru ocuparea posturilor didactice de conferenţiar şi profesor în cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, în fotocopie, o revistă, susţinând că în cuprinsul ei ar fi publicat un articol de specialitate.
"În realitate, inculpatul a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său. La data de 13 septembrie 2017, cu ocazia audierii, inculpatul a depus la dosarul cauzei, din proprie iniţiativă, un exemplar al aceleiaşi reviste fotocopiate, în care şi de această dată a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său. În demersurile sale infracţionale, în anul 2013, inculpatul Chiriluţă Bogdan-Florin a beneficiat de ajutorul inculpatului Moise Bogdan, în calitate de decan al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa. Concret, inculpatul Moise Bogdan având şi calitatea de persoană însărcinată de către Senatul Universităţii Constanţa cu verificarea criteriilor de promovare a candidaţilor, a declarat pe proprie răspundere că inculpatul Chiriluţă Bogdan-Florin îndeplineşte condiţiile respective, ceea ce a condus la consecinţele prezentate mai sus", explica DNA.

Bogdan-Florin Chiriluţă a fost trimis şi el în judecată, sub control judiciar, pentru fals în declaraţii, uz de fals şi instigare la abuz în serviciu. Bărbatul şi-a recunoscut faptele şi a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici