Un fost deţinut politic al naziştilor a fost ucis de rachetele ruşilor în timpul „operaţiunii de denazificare”. Boris Romancenko supravieţuise lagărelor de la Buchenwald

Absurdul războiului dus de Putin a dus la uciderea de către armata Rusiei a unui adversar tradiţional al naziştilor: un deţinut politic de către nazişti, în calitate de comunist rus, Boris Romancenko, a reuşit să evadeze din lagărul de prizonieri, dar a fost recapturat şi condamnat la muncă forţată.

275 afișări
Imaginea articolului Un fost deţinut politic al naziştilor a fost ucis de rachetele ruşilor în timpul „operaţiunii de denazificare”. Boris Romancenko supravieţuise lagărelor de la Buchenwald

Boris Romanchenko, în vârstă de 96 de ani, a murit la Harkov, fiind considerat de către nazişti un prizonier politic ucrainean, în calitate de „comunist” sovietic, un supravieţuitor al lagărelor de concentrare şi a fost vicepreşedinte pentru Ucraina al IKBD, Comitetul Internaţional al Supravieţuitorilor Lagărului de Muncă.

„După ce a supravieţuit în Buchenwald, Peenemunde, Dora Mittelbau, Bergen-Belsen, a fost ucis de o rachetă rusă lansată asupra apartamentului său în timpul „operaţiunii de denazificare”. Noii fascişti continuă munca lui Hitler”, a scris primarul din Lviv, Andrij Sadovij, pe canalul său Telegram.

Romancenko a murit în apartamentul care a ars după ce a fost bombardat. Născut la 20 ianuarie 1926, la Bondari, lângă Sumî, a fost capturat de germani în 1942 şi internat la Dortmund ca prizonier de război. A reuşit să scape, dar a fost prins şi deportat la Buchenwald şi pus la muncă forţată în octombrie 1943. O vreme a fost nevoit să colaboreze cu germanii la construirea rachetelor balistice V2 la baza Peenemuende, apoi a fist transferat în lagărele de concentrare Mittelbau-Dora şi Bergen-Belsen.

După război, a contribuit la stabilirea unei reţele de ajutor pentru fostele victime ale persecuţiei naziste din Ucraina. A participat la numeroase comemorări ale Holocaustului şi persecuţiilor naziste, în care a purtat uniforma cu dungi cu triunghiul roşu cusut care îi distingea pe deţinuţii politici (cum ar fi Steaua galbenă a lui David petru „evreii distinşi”, Steaua galbenă şi roşie a lui David - „evreii politici”, triunghiul maro pentru romi şi sinti, cel roz pentru homosexuali, cel violet pentru Martorii lui Iehova şi cel negru pentru „anti-social”).

Fundaţia Buchenwald şi-a exprimat durerea la aflarea ştirii şi a amintit cum, în 2012, Romanchenko a citit jurământul supravieţuitorilor de la Buchenwald, care spune: „Construirea unei noi lumi de pace şi libertate este idealul nostru!”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici