Un fost deţinut politic din Iaşi a câştigat în instanţă daune morale de un milion de lei

Un fost deţinut politic din Iaşi, în vârstă de 68 de ani, a câştigat în instanţă daune morale în valoare de un milion de lei, de la statul român, pentru suferinţele îndurate în timpul comunismului.

52 afișări
Imaginea articolului Un fost deţinut politic din Iaşi a câştigat în instanţă daune morale de un milion de lei

Un fost deţinut politic din Iaşi a câştigat în instanţă daune morale de un milion de lei

Magistraţii Tribunalului Iaşi au decis, marţi, ca fostul deţinut politic Aurelian Ciobanu, din Iaşi, să primească de la statul român daune morale în valoare de un milion de lei, pentru abuzurile la care a fost supus de către regimul comunist.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

În plângerea adresată instanţei ieşene, bărbatul a povestit că viaţa sa s-a schimbat în anul 1959, când a fost arestat, pe motiv că era "element duşmănos regimului comunist".

Bărbatul a fost acuzat atunci că a pus bazele unei organizaţii intitulate "Vulturul", care urma să stârnească o revoltă.

"Nu am avut nicio legătură cu această organizaţie. Pe ceilalţi şase tineri arestaţi i-am văzut pentru prima dată la proces", îşi aminteşte Aurelian Ciobanu.

Ulterior, el a fost condamnat la 20 de ani de muncă silnică şi şapte ani de degradare civică, efectuând în final cinci ani de închisoare, inclusiv la Gherla. Când a ieşit din închisoare, Aurelian Ciobanu a dat admitere la Facultatea de Medicină Veterinară din Iaşi, însă a fost exmatriculat în anul doi, întrucât era considerat "un exemplar rău pentru societate".

Bărbatul a reuşit totuşi să se angajeze la Combinatul de Fibre Sintetice Săvineşti, de a unde a ieşit la pensie, în anul 1996.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici