Un judecător din Bacău vrea anularea ordonanţei care interzice slujbele religioase de Paşte: „Am avut holeră, ciumă şi nu s-au luat o astfel de măsură”

Un magistrat de la Curtea de Apel Bacău cere anularea parţială a ordonanţei care interzice slujbele religioase, argumentând că „pe parcursul istoriei, s-au consemnat mai multe epidemii de holeră, ciumă şi alte boli contagioase, dar nicăieri în istorie nu există consemnată o măsură de întrerupere a slujbelor bisericeşti în perioada Paştilor“.

2738 afișări
Imaginea articolului Un judecător din Bacău vrea anularea ordonanţei care interzice slujbele religioase de Paşte: „Am avut holeră, ciumă şi nu s-au luat o astfel de măsură”

Un judecător din Bacău vrea anularea ordonanţei care interzice slujbele religioase de Paşte: „Am avut holeră, ciumă şi nu s-au luat o astfel de măsură”

Ioan Petrescu are 53 de ani şi a devenit judecător în 2008, anterior fiind consilier juridic în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău. Zilele trecute, Petrescu a deschis un proces împotriva MAI prin care cere anularea parţială a unui articol referitor la interzicerea adunărilor publice, pe timpul perioadei de urgenţă, potrivit ziaruldeiasi.ro.
 
Nemulţumirea lui Petrescu este legată explicit de articolul 2 al primei ordonanţe militare, pe care judecătorul vrea să o modifice, în sensul anulării din articol a termenului „religioase“, a sintagmei „fără accesul publicului“ şi a expresiei „la care pot participa maximum opt persoane“.

Cum argumentează judecătorul cererea 

În cererea adresată Curţii de Apel, consultată de „Ziarul de Iaşi“, judecătorul susţine că ordonanţa militară nr. 1 încalcă articolul din Constituţie care prevede că „libertatea credinţelor religioase nu poate fi îngrădită sub nicio formă“.
 
 „Cum prin interzicerea accesului publicului - în speţă a credincioşilor - la serviciu religios care are loc în biserică fără ca Decretul de instituire a stării de asediu să prevadă măcar o restrângere a libertăţii conştiinţei, dispoziţiile atacate au fost emise cu exces de putere deoarece, pe de o parte, pârâtul a încălcat limita componentei proprii în punerea în aplicare a respectivului Decret, dar şi libertatea fundamentală a conştiinţei cetăţenilor români credincioşi ortodocşi“, arată Petrescu. El mai spune că ordonanţa MAI restrânge li­bertatea de conştiinţă într-un mod disproporţionat, atingând astfel libertatea de credinţă religioasă
 
Judecătorul din Bacău mai scrie în acţiune că ordonanţa nu le permite credincioşilor să participe la slujba de Înviere. „Interdicţia aplicată creştinilor de a veni în noaptea de Înviere la biserică, care e, simbolic, mormântul gol al Mântuitorului, face ca preoţii slujitori să nu transmită mesajul Învierii nimănui, iar Învierea însăşi să nu se adreseze nimănui, ceea ce este inadmisibil. Pe parcursul istoriei poporului român, s-au consemnat mai multe epidemii de holeră, ciumă sau alte boli contagioase, dar nicăieri în istorie nu există consemnată o măsură de întrerupere a slujbelor bisericeşti în perioada Paştilor“, mai arată judecătorul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici