Un judecător reproşează preşedintelui că nu s-a informat înainte de a-i acuza pe cei cu autocolante

Un tânăr judecător care a participat, joi, la ceremonia de la Cotroceni, i-a reproşat după eveniment şefului statului, în declaraţii făcute presei, că nu s-a informat înainte de a-i acuza pe magistraţii care au purtat în piept autocolantul prin care cereau respectarea independenţei justiţiei.

682 afișări
Imaginea articolului Un judecător reproşează preşedintelui că nu s-a informat înainte de a-i acuza pe cei cu autocolante

Un judecător reproşează preşedintelui că nu s-a informat înainte de a-i acuza pe cei cu autocolante

Bogdan Mateescu, judecător la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, a fost unul dintre tinerii magistraţi care au purtat, joi, la Cotroceni, în timpul ceremoniei la care a fost prezent şeful statului, un autocolant cu inscripţia "Respectaţi independenţa justiţiei".

El a declarat, răspunzând unei întrebări din partea ziariştilor, la finalul ceremoniei de la Cotroceni, că, dacă s-ar fi informat, şeful statului ar fi văzut că unii dintre tinerii magistraţi prezenţi la eveniment sunt, de un an, fie judecători, fie procurori asimilaţi.

"Dacă s-ar fi informat, ar fi văzut că unii dintre noi judecăm de un an de zile sau punem concluzii şi facem acte procedurale ca procurori", a spus Mateescu.

El a precizat că această formă de protest nu este îndreptată neapărat împotriva şefului statului, ci vizează în egală măsură puterea executivă şi puterea legislativă.

"Noi reproşăm puterii executive şi legislative faptul că generalizează aspecte particulare şi faptul că nu există cadre legale adecvate", a spus judecătorul.

El a ţinut să respingă acuzaţiile că cei care au purtat autocolantul la Cotroceni sunt manipulaţi politic.

"Să nu uite domnul preşedinte că există procurori stagiari, să spunem, care au ascultat inculpaţi, care au întocmit acte procedurale, care au trimis în judecată şi au pus concluzii în calitate de procurori. Avem o oarecare experienţă, este o greşeală care trebuie taxată (declaraţia şefului statului potrivit căreia lipsa de experienţă a celor care poartă autocolante dă sentimentul că au fost influenţaţi – n.r.)", a spus Mateescu.

Întrebat dacă unii dintre colegii săi îşi vor retrage mandatele, aşa cum i-a îndemnat preşedintele pe cei care se simt influenţabili, Mateescu a răspuns că cei din promoţia sa au muncit pentru profesia lor şi nu doresc să se retragă.

"Nu suntem influenţabili. Este singurul semn din ultimii 19-20 de ani că judecătorii şi procurorii nu mai sunt dispuşi să rămână în pasivitate şi să încaseze nedrept atacuri din partea celorlalte puteri", a spus Mateescu.

Întrebat dacă apreciază discursul de joi al preşedintelui ca fiind un atac nedrept, judecătorul a răspuns: "este o modalitate de expresie a domnului preşedinte".

El a precizat că ideea legată de forma de protest cu autocolant a fost "a majorităţii colegilor din promoţia INM a anului 2007".

El a adăugat că există colegi de-ai săi care au decis să nu poarte autocolant şi a apreciat că această atitudine, la fel ca şi cea a celor care au decis să protesteze, este un semn de independenţă.

De asemenea, unii dintre tinerii magistraţi care au participat la evenimentul de la Palatul Cotroceni fără a purta autocolant au declarat că nu au ştiut despre intenţia unora dintre colegi de a protesta.

Unii dintre tineri magistraţi prezenţi, joi, la Cotroceni, au purtat în piept un autocolant cu inscripţia "Respectaţi independenţa justiţiei", iar şeful statului a interpretat gestul ca o primă probă că această promoţie de magistraţi poate fi influenţată.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni au participat reprezentanţii celei mai recente promoţii de absolvenţi ai Institutului Naţional de Magistratură, formată din 29 procurori şi 83 de judecători, pentru care preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretele de numire în funcţie.

Citeşte şi:

Băsescu, deranjat de autocolantul "Respectaţi independenţa justiţiei"

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici