Un lider al clanului Duduianu a fost reţinut pentru şantajarea omului de afaceri Tonea Chiriac

Un lider al clanului Duduianu, Ionel Paneluş, zis "Prinţu", a fost reţinut de poliţiştii bucureşteni, fiind suspectat că l-a şantajat pe omul de afaceri Tonea Chiriac, pentru a-l obliga să-i achite o presupusă datorie de 450.000 de euro, potrivit unor surse din Poliţie.

1008 afișări
Imaginea articolului Un lider al clanului Duduianu a fost reţinut pentru şantajarea omului de afaceri Tonea Chiriac

Un lider al clanului Duduianu a fost reţinut pentru şantajarea omului de afaceri Tonea Chiriac (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

"Ieri, 8 august a.c., poliţiştii DGPMB din cadrul Serviciului Grupuri Infracţionale Violente, cu sprijinul tehnic al Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă, au prins în flagrant un bărbat suspectat de săvârşirea infracţiunii de şantaj", arată vineri Poliţia Capitalei, într-un comunicat de presă.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, omul de afaceri Tonea Chiriac a venit la Poliţie în cursul lunii iulie şi s-a plâns că Ionel Pandeluş, zis "Prinţu", îl ameniţă din decembrie 2012, folosindu-se inclusiv de arme albe, pentru a-l obliga să-i plătească o datorie care se ridică la suma de 450.000 de euro.

Anchetatorii au stabilit că Tonea Chriac îl cunoaşte pe Ionel Pandeluş din 2007. Pasionaţi de jocurile de noroc, cei doi ar fi legat o relaţie de prietenie la cazino, unde obişnuiau să joace împreună.

În anul 2012, Ionel Pandeluş ar fi împrumutat 140.000 de euro de la doi cămătari, împrumutul fiind intermediat de Tonea Chiriac, care, în schimb, ar fi primit un comision.

Ulterior, liderul interop şi omul de afaceri ar fi mers împreună la cazino, unde Pandeluş a pierdut toată suma de bani.

Potrivit surselor citate, Tonea Chriac a povestit că, ulterior, Prinţu l-a acuzat de faptul că banii s-ar fi pierdut din vina lui şi l-a anunţat că, din acest motiv, are obligaţia să achite el cei 140.000 de euro împrumutaţi, plus dobânda în valoare de 310.000 de euro.

Pentru a-l convinge să plătească, Ionel Pandeluş l-ar fi ameniţat pe Tonea Chiriac în mai multe rânduri şi i-ar fi spus că, dacă nu achită banii, va avea de suferit inclusiv familia lui.

Poliţiştii Serviciului Grupuri Infracţionale Violente au început o anchetă şi au pus la punct toate detaliile prinderii în flagrant a lui Pandeluş.

Acţiunea a fost stablită pentru ziua de joi, când acesta trebuia să primească de la Tonea Chiriac 17.000 de euro, sumă care reprezanta prima tranşă din datoria de 450.000 de euro.

Tonea Chiriac s-a întâlnit cu Pandeluş în parcarea unei benzinării din Sectorul 3, unde i-a dat 8.500 de euro. Imediat după ce a luat banii, Pandeluş a fost imobilizat de poliţişti.

Ionel Pandeluş a fost reţinut pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentat instanţei Judecătoriei Sectorului 1 cu propunere de arestare preventivă.

Numele lui Tonea Chiriac a apărut şi într-un dosar în care Corneliu Stan, fost director general al Electrica, a reclamat la DNA că acesta i-ar fi cerut aproape un milion de euro pentru a nu divulga presupuse fapte de corupţie şi fotografii compromiţătoare.

Presa centrală scria, în 2010, că Stan le-ar fi spus procurorilor că şantajul a pornit de la o schemă financiară frauduloasă pusă la punct de Tonea Chiriac, dar pe care el personal ar fi refuzat să o urmeze. Tonea Chiriac, prin societatea EDM pe care o controla, intenţiona să vândă produse scumpe şi nevandabile firmei orădene Anpero, administrată de Petru Chiş, şi i-ar fi propus acestuia să-şi recupereze banii din lucrări încredinţate de către Electrica, Anpero fiind autorizată să execute lucrări cu această societate.

Stan le-ar fi declarat procurorilor anticorupţie că Petru Chiş l-a sunat şi i-a spus să nu accepte o astfel de înţelegere şi că a declinat "oferta".

Corneliu Stan a mai spus că i-ar fi dat, în 2008 şi 2009, lui Tonea Chiriac 910.000 de euro şi i-ar fi promis alţi 600.000 de euro, pentru ca acesta să nu divulge fotografii compromiţătoare sau informaţii despre presupuse fapte de corupţie. Ulterior, Corneliu Stan l-a reclamat la DNA pe Tonea Chiriac, acesta fiind prins în flagrant şi arestat la 1 iunie 2010, când a primit suma de 30.000 de euro de la Stan.

Tonea Chiriac a fost trimis în judecată, în 2008, într-un dosar în care a fost acuzat, alături de alte trei persoane, că a fraudat CN CFR şi a încasat nejustificat importante sume de bani, în acest angrenaj implicându-se şi fostul şef al companiei de cale ferată Mihai Necolaiciuc.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au acuzat pe Tonea Chiriac, administrator la SC DIP GIP IND SA, de spălare de bani, în formă continuată şi mărturie mincinoasă. Alături de el au fost trimişi în judecată Mihai Bătrânu, Gabriel Preda şi Dănuţ Feraru.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2003-2004, Bătrânu, cu ajutorul lui Preda, s-a folosit de firma "fantomă" Solosim", cu sediu fictiv, fără capital, angajaţi şi activitate, pentru a participa formal la o aşa-zisă procedură de licitaţie la Bursa Română de Mărfuri. În urma acestei proceduri, Compania Naţională a Căilor Ferate Române a achiziţionat de la societatea Solosim o sută de tone de soluţie de ignifugare necorespunzătoare calitativ.

Tonea Chiriac a fost acuzat că şi-a pus la dispoziţie firma pentru a fi inclusă într-un lanţ de furnizare fictiv, după care, fără a avea documentele justificative şi în lipsa unei relaţii comerciale cu SC Solosim SRL, a primit de la societatea comercială 121,234 miliarde de lei vechi, bani pe care i-a ridicat în numerar aproape în întregime, fără justificare economică.

Procurorii precizau că, potrivit practicii frauduloase a foştilor directori din CNCFR, aceştia nici măcar nu au întocmit un contract de furnizare a produselor cu clauze clare, lăsând astfel la bunul plac al furnizorului să livreze doar ceea ce doreşte.

Potrivit DNA, autorii principali, membri din fosta conducere a CN CFR, între care şi fostul director general Mihai Necolaiciuc, care au alocat nelegal sume de bani în folosul unor societăţi private sau persoane, având drept consecinţă prejudicierea companiei de căi ferate, au fost trimişi în judecată la data de 1 februarie 2008, respectiv la 24 iunie 2008.

În 9 noiembrie 2011, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Tonea Chiriac la patru ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani şi l-a achitat pentru mărturie mincinoasă. Ceilalţi trei inculpaţi au primit pedepse între trei şi şase ani de închisoare cu executare, toţi fiind obligaţi să plătească CN CFR suma de 12.756.757,52 lei.

Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care în iunie 2012 a dispus rejudecarea cauzei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici