Un Parchet atacă principial revocarea procurorului general: Nu mai poate fi vorba de vreo independenţă

Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna consideră, în ceea ce priveşte decizia lui Toader în cazul lui Lazăr, că atâta timp cât un procuror şef poate fi revocat la ”aprecierea discreţionară a unui om politic”, fie el şi ministru al justiţiei, ”nu mai poate fi vorba de vreo independenţă”.

1062 afișări
Imaginea articolului Un Parchet atacă principial revocarea procurorului general: Nu mai poate fi vorba de vreo independenţă

Un Parchet critică principial revocarea procurorului general: Nu mai poate fi vorba de vreo independenţă

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna s-au reunit în cadrul adunării generale convocate, joi, în contextul declanşării, de către Ministrul Justiţiei, a procedurii de revocare a procurorului general al României, Augustin Lazăr, se arată într-un comunicat trimis presei

”Adunarea generală a procurorilor, în unanimitate a hotărât faptul că desfăşurarea unei proceduri de revocare cu nesocotirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, al cărui aviz are caracter consultativ, şi fără a oferi un drept la apărare procurorului supus revocării nu ţine seama nici de Rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV, nici de Criteriile de la Copenhaga, procurorii de rang înalt fiind trecuţi practic sub controlul exhaustiv şi nelimitat al ministrului Justiţiei, fiind desconsiderat rolul Consiliului Superior al Magistraturii în gestionarea carierei acestor magistraţi. Cât timp un procuror şef poate fi revocat la aprecierea discreţionară a unui om politic, fie el şi ministru al justiţiei, nu mai poate fi vorba de vreo independenţă, fiind creată o influenţă politică excesivă”, se arată în comunicat.

Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna susţine în unanimitate comunicatul pe care asociaţiile profesionale de magistraţi, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, l-au emis în spaţiul public, fiind de acord cu cele menţionate, potrivit sursei citate.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri seara că declanşează procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici