Un partid propune ca unii bani obţinuţi din exploatarea gazelor din Marea Neagră să meargă la Pilonul II

Claudiu Năsui a afirmat că banii proveniţi în urma exploatării gazelor din Marea Neagră ar trebui să meargă la Pilonul II de pensii. Deputatul USR a precizat că, în cazul în care banii ar ajunge la bugetul de stat, atunci oamenii politici i-ar folosi în interes propriu.

502 afişări
Imaginea articolului Un partid propune ca unii bani obţinuţi din exploatarea gazelor din Marea Neagră să meargă la Pilonul II

USR propune ca unii bani obţinuţi din exploatarea gazelor din Marea Neagră să meargă la Pilonul II

”Vom exploata gazele din Marea Neagră, dar ce vom face cu banii? Aşa cum se prefigurează lucrurile, banii vor merg la bugetul de stat. Adică vor merge predominant pe salarii şi pensii, inclusiv pensii speciale. Ce-i drept vor merge şi spre investiţii, dar ştiţi cât? Conform ultimelor date bugetare, doar 7.3%. Restul vor plăti toate sinecurile, toate pilele şi mai ales toate ciupelile şi pensiile speciale (9 miliarde de lei doar anul trecut). Mai mult, chiar şi din acel procent de investiţii, o bună parte sunt de fapt acel faimos program PNDL din care politrucii au furat ca din codru. Oare nu o mai exista altă soluţie pentru ca fondurile să ajungă să beneficieze fiecărui român? USR pune în dezbatere ideea ca fiecare să primim o cotă parte din veniturile rezultate din exploatarea gazelor prin conturile noastre de pilon 2”, a scris, Claudiu Năsui, joi, pe Facebook.

Deputatul USR mai spune că, deşi socialiştii susţin că Pilonul II de pensii nu este bun şi au vrut să îl desfiinţeze, sistemul funcţionează şi dă roade de peste un deceniu.

„Idee revoluţionară în România, dar în Norvegia există un fond suveran care exact asta face. La noi, însă, dacă s-ar face un astfel de fond, am avea imediat aceleaşi mafii care ar roi în jurul lui exact cu s-a întâmplat cu PNDL sau cu alte fonduri sau bănci devalizate ale statului român (unii îşi mai amintesc de devalizarea Bancorex). Dar în România avem deja un sistem de fonduri care funcţionează: pilonul 2 de pensii. De ce nu ar fi pensia noastră alimentată şi din gazele din Marea Neagră? Banii din pilonul 2 sunt ai noştri, doar că îi accesăm la pensie. Până atunci sunt investiţi. Şi nu sunt investiţi doar 7.3% precum sunt în bugetul statului, ci 100%. Chiar dacă socialiştii ne vor spune că nu e bun pilonul 2 şi unii au vrut chiar să-l desfiinţeze, sistemul funcţionează şi dă roade, de mai bine de 10 ani. Ce vor cei care atacă acest sistem de fapt? Vor să ajungem să fim toţi dependenţi de ei. Pilonul 2 înseamnă o pensie independentă de pixul politic”, a completat Năsui.

Acesta a mai explicat cum ar funcţiona sistemul de investiţie al banilor proveniţi din exploatarea gazelor.

”Cum ar funcţiona sistemul? Fiecare român ar primi o parte egală din veniturile din acele resurse în contul lor de pilon 2. Cei care nu au cont, ar avea unul special pentru banii aceştia. De acolo, totul ar funcţiona absolut identic cu pilonul 2 de azi. În propunerea noastră, pentru fondurile acestea administratorii de fonduri de pensii ar primi şi mandatul de a investi minim 50% în diverse sectoare care să ajute economia României. De exemplu, în sectorul energetic pentru a ajuta la ceea ce se numeşte «tranziţia energetic», adică trecerea la surse de energie nepoluante şi/sau regenerabile. Sau pentru industria care ar putea prelucra gazul la noi în ţară. Nu e păcat să avem gaz pe care să-l exportăm după care să importăm produse finite?”, a spus deputatul USR.

El a adăugat că aceste investiţii ar ajuta la dezvoltarea economiei şi asigurarea unei pensii la bătrâneţe.

”Putem face multe investiţii bune în ţara noastră. Investiţii care să ne dezvolte economia şi, totodată, să ne asigure o pensie decentă la bătrâneţe. Sistemul pilonului 2 de pensii ne permite să facem exact asta: să ducem banii din gazele din Marea Neagră în investiţii, fără politizare şi cu beneficii directe pentru toţi românii. Evident toate acestea sunt propuneri în eventualitatea în care producţia de gaze ar avea loc. Deocamdată companiile care ar putea exploata aceste gaze nu au luat încă decizia de a o face din cauza haosului legislativ de la noi. Haos care nu a avantajat decât Gazprom şi lobby-ul rusesc, care nu îşi doresc sub nicio formă ca gazele noastre să fie exploatate”, a conchis Năsui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici