Un preot a pus geamuri termopan la o biserică săpată în piatră, veche de sute de ani

Conducerea Direcţiei de Cultură Buzău va sesiza Poliţia după ce preotul unei biserici săpate în piatră, care datează din anul 1274, din localitatea buzoiană Aluniş, a decis să monteze la lăcaşul de cult geamuri termopan.

692 afișări
Imaginea articolului Un preot a pus geamuri termopan la o biserică săpată în piatră, veche de sute de ani

Un preot a pus geamuri termopan la o biserică săpată în piatră, veche de sute de ani (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Direcţiei de Cultură Buzău au anunţat că vor sesiza Poliţia cu privire la distrugerile care au avut loc la biserica din localitatea Aluniş, unde preotul a distrus lăcaşul de cult vechi de câteva sute de ani. Acesta a montat geamuri termopan motivând că a făcut acest lucru pentru a nu pătrunde frigul şi vântul, pe timp de iarnă.

"Ar fi trebuit să aibă autorizaţie din partea Comisiei de Cultură. Sunt ilegale aceste dotări cu geamuri termopan şi îl vom pune să le dea jos. Vom face o intervenţie să se revină la starea de dinaintea acestor termopane", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX consilierul Ionel Stănuţă din cadrul Direcţiei de Cultură Buzău.

Potrivit acestuia, preotului i-ar putea fi întocmit dosar penal pentru distrugerea monumentelor istorice.

Reprezentanţii Arhipeiscopiei Buzăului şi Vrancei afirmă însă că noile dotări ale lăcaşului de cult nu reprezintă o problemă.

"Dacă înaintaşii noştri ar fi avut geamuri termopan la construcţia acestor lăcaşuri vechi, cu siguranţă că şi ei ar fi folosit tot geamuri termopan", a spus purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, Adrian Ionescu.

Conform legii, executarea de lucrări fără autorizaţie de construire la monumentele istorice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani.

Lăcaşul de cult de la Aluniş datează din anul 1274, fiind unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din ţară. Biserica, săpată în stâncă de ciobanii din zonă, este singura de acest fel în care mai sunt organizate slujbe religioase. Lăcaşul de cult a funcţionat ca mănăstire până în anul 1871. Ulterior, a devenit biserica ortodoxă a satului, iar în prezent aici sunt organizate slujbe religioase.

Atestarea documentară a bisericii Aluniş datează din anul 1351.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici