Un prim caz de infectare cu virusul AH1N1 a fost confirmat în Sălaj

Un prim caz de infectare cu virusul AH1N1 a fost confirmat, joi, în judeţul Sălaj, la un tânăr în vârstă de 19 ani, din Zalău, elev la o şcoală postliceală din Cluj-Napoca.

19 afișări
Imaginea articolului Un prim caz de infectare cu virusul AH1N1 a fost confirmat în Sălaj

Un prim caz de infectare cu virusul AH1N1 a fost confirmat în Sălaj (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Sanda Stanca, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că tânărul a fost izolat la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Sălaj încă din 8 noiembrie, când a fost internat cu suspiciune de gripă.

"Institutul Cantacuzino a confirmat primul caz de gripă AH1N1 din Sălaj, la un tânăr de 19 ani din Zalău, elev la o şcoală postliceală din Cluj Napoca. Acesta a fost izolat la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Sălaj din 8 noiembrie, cu simptomatologie caracteristică. Suspiciunea de gripă a fost emisă în 12 noiembrie, când au fost recoltate probe ce au fost trimise la Institutul Cantacuzino, care a confirmat acum cazul", a spus Sanda Stanca.

Aceasta a precizat că tânărul a rămas internat în spital în perioada 8-14 noiembrie, "timp în care a urmat tratament cu simptomatice şi antibiotice, în acest moment fiind declarat clinic sănătos".

Sanda Stanca a afirmat că există trei contacţi, în familie, care sunt monitorizaţi clinic la domiciliu, pentru a se observa dacă necesită recoltarea de probe şi trimiterea lor spre analiză la Bucureşti.

Direcţia de Sănătate Publică Sălaj a primit de la Ministerul Sănătăţii 500 de cutii cu Tamiflu, din care o sută de cutii au fost distribuite Secţiei Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sălaj, urmând ca, în funcţie de necesităţi, distribuiţia să continue.

Până săptămâna viitoare, DSP Sălaj va mai primi 50 de cutii cu Zanamivir, un alt medicament antiviral.

"Dacă va fi nevoie, la nivelul Secţiei Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean există amenajat un salon tampon pentru examenul clinic al persoanelor suspecte de gripă AH1N1. Cazurile uşoare se vor izola la domiciliu, iar cele severe, în saloanele destinate special acestei afecţiuni", a declarat directorul coordonator al DSP Sălaj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici