Un proiect PHARE de informatizare a sistemului judiciar, al cărei beneficiar a fost Ministerul Justiţiei, fraudat

Trei angajaţi ai unei societăţi au fost trimişi în judecată, pentru fraudarea unui proiect PHARE de informatizare a sistemului judiciar, Ministerul Justiţiei (MJ), beneficiarul proiectului, încasând pe nedrept suma totală de 8.418.019,32 de euro, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Imaginea articolului Un proiect PHARE de informatizare a sistemului judiciar, al cărei beneficiar a fost Ministerul Justiţiei, fraudat

Un proiect PHARE de informatizare a sistemului judiciar, al cărei beneficiar a fost Ministerul Justiţiei, fraudat (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Bogdan Radu Constantinescu, administrator şi director general al SC FORTE BUSINESS SERVICE SRL şi Daniel Cruceanu, administrator şi director comercial al aceleiaşi societăţi comerciale, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de încălcare din culpă a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă a avut ca rezultat săvârşirea uneia dintre infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, de către o persoană aflată în subordinea sa şi care a acţionat în numele acelui agent economic şi Ştefăniţă Costin Abur, angajat în cadrul SC FORTE BUSINESS SERVICE SRL, pentru participaţie improprie la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi participaţie improprie la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada 2007 - 2008, cu prilejul punerii în practică a proiectului "Continuarea procesului de informatizare la nivelul sistemului judiciar", inculpaţii Constantinescu Bogdan Radu şi Cruceanu Daniel, în calitate de administratori ai SC FORTE BUSINESS SERVICE SRL, au prezentat din culpă Ministerului Justiţiei şi Oficiului de Plăţi şi Contractare PHARE documente inexacte (declaraţii, certificat de origine) în legătură cu respectarea regulii de origine europeană pentru un echipament IT furnizat în cadrul proiectului.

Documentele le-au fost puse la dispoziţie de inculpatul Abur Ştefăniţă Costin, angajat în cadrul aceleiaşi societăţi comerciale, care era în deplină cunoştinţă de cauză cu privire la inexactitatea datelor. Acest lucru a fost posibil pentru că cei doi inculpaţi şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu în cadrul acestei societăţi comerciale, nu au verificat veridicitatea datelor consemnate în documentele respective şi au acceptat cu uşurinţă afirmaţiile inculpatului Abur Ştefăniţă Costin cu privire la faptul că echipamentele respective respectă regula de origine europeană impusă în cadrul proiectului.

Ca urmare, Ministerul Justiţiei, beneficiarul proiectului, a încasat pe nedrept suma totală de 8.418.019,32 euro provenită din fonduri PHARE şi din bugetul naţional.

Ministerul Finanţelor Publice - Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE s-a constituit parte civilă cu suma totală de 11.955.652,84 euro, din care 8.418.019,32 euro reprezintă paguba efectivă (compusă din finanţare europeană şi fonduri din bugetul naţional) iar 3.537.633,52 euro reprezentând beneficiu nerealizat.

În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Constantinescu Bogdan Radu şi Cruceanu Daniel.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici