Un psiholog spune care sunt situaţiile care pot genera certuri în cupluri în perioada Sărbătorilor

Curăţenia, cumpărăturile, împodobirea bradului, organizarea Revelionului sau vizita socrilor pot fi factori de tensiuni în cupluri în această perioadă a Sărbătorilor. Potrivit psihologilor, certurile în relaţii se acutizează în această perioadă, când cuplurile petrec mai mult timp împreună.

1632 afișări
Imaginea articolului Un psiholog spune care sunt situaţiile care pot genera certuri în cupluri în perioada Sărbătorilor

Psiholog: În perioada Sărbătorilor se acutizează conflictele în cupluri şi apar certurile

„Timpul liber petrecut în familie în perioada sărbătorilor nu este întotdeauna o sursă de bine, înţelegere, bucurie şi armonie, aşa cum am presupune şi cum ne-am dori. Multe cupluri trăiesc în tensiune cronică, tot timpul, unele statistici spun că ar fi cam 40 % dintre cupluri. Alte cupluri trec ocazional prin perioade mai tensionate, de multe ori perioada sărbătorilor fiind o perioadă de acest gen, în care se acutizează conflictele, nemulţumirile, certurire, uneori ducând la despărţiri. Cauzele tensiunilor <<de sezon>> în cupluri sunt generate şi susţinute de factori specifici acestor perioade”, a declarat, pentru MEDIAFAX, psihologul Keren Rosner.

Psihologul ne oferă şi exemple de situaţii care conduc la aceste tensiuni în cupluri în perioada sărbătorilor.

„În mod obişnuit, partenerii au o rutină în ceea ce priveşte organizarea activităţilor cotidiene. Faptul că partenerii petrec mai mult timp împreună în această perioadă, necesită acordul în ceea ce priveşte programul comun specific acestei perioade. Nu întotdeauna preferinţele celor doi coincid şi de aici pot să apară nemulţumiri şi neînţelegeri. Programul zilelor libere este adesea sursă de conflict dacă ritmul celor doi şi/sau proiecţia fiecăruia este diferită în ceea ce priveşte petrecerea lor. Aşteptările diferite ale partenerilor în ceea ce priveşte organizarea sărbătorilor şi a semnificaţiei lor, fac că ei să se simtă dezamăgiţi şi nefericiţi”, explică psihologul.

Potrivit lui Keren Rosner, această perioada este solicitantă în ceea ce priveşte curăţenia casei, pregătirul mesei, cumpărăturile, aranjarea pomului de Crăciun, organizarea petrecerii de revelion, iar repartizarea sarcinilor între parteneri poate să fie inegală, generând frustrări şi reproşuri către celălalt partener mai puţin solicitat.

De asemenea, şi cheltuielile sau repartizarea banilor pot să fie disputate cu înverşunare arunci când fiecare partener are alte priorităţi. Un al motiv de ceartă în cuplu este vizita altor membri ai familiei.

„Faptul că sunt programate sau există obiceiul care include întâlnirea cu familia lărgită poate să fie foarte stresantă pentru unul dintre parteneri, cel care nu are o relaţie bună cu alţi membrii ai familiei sau care au conflicte vechi cu cineva din familie. Acest disconfort poate să se răsfrângă către partenerul de cuplu”, explică Rosner.

Consumul excesiv de alcool de multe ori aduce, spune psihologul, comportamente agresive, reproşuri, acţiuni indezirabile ce lezează celălalt partener şi provoacă conflicte.

„Programul şi relaţia cu copiii pot să aducă divergente în ceea ce priveşte educaţia, răspunsurile la solicitările copiilor pot să nu fie pe placul sau în acordul standardelor celuilalt părinte. Certurile din cauza abordării rolului de părinte ale celuilalt sunt foarte frecvente (…) Intimitatea care este privită diferit de cei doi, tandreţea şi atenţia alocată partenerului pot să devină motiv de interpretare negativă, supărare şi nemulţumire care poate să alunece în certuri serioase”, este de părere psihologul.

Din nefericire, şi cadourile, care ar trebui să aducă bucurie şi plăcere, se întâmplă să fie subiectul tensiunilor în familie, fie că nu sunt adecvate gusturilor celuilalt, fie nu există.

„Multe cupluri poartă în suflet nemulţumiri mai vechi iar în această perioadă de relaxare ele erup la stimuli neînsemnaţi. Scânteia declanşatoare poate să fie un gest, afirmaţie, împotrivire care nu face decât să declanşeze tensiunea acumulată transformând-o în conflict”, mai explică Keren Rosner, care precizează faptul că şi monotonia, programul repetitiv la fiecare sărbătoare, lipsa de imaginaţie şi provocare, păstrarea aceluiaşi mediu pot să provoace o stare de disconfort şi saturaţie ce se pot descarcă în certuri şi reproşuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici