Un sarcofag al unui patrician din Dacia romană a fost distrus cu excavatorul. Care era vechimea sa?

În Alba Iulia, un muncitor ce efectua săpături cu excavatorul în preajma unui cimitir a distrus un mormânt roman, vechi de 1700 ani. Când a observat fragmentele de sarcofag, pe capac fiind chipul sculptat al Medusei, muncitorul a alertat imediat arheologii de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

3303 afișări
Imaginea articolului Un sarcofag al unui patrician din Dacia romană a fost distrus cu excavatorul. Care era vechimea sa?

Sursa Foto - Arhiva Flickr

Sosiţi la faţa locului, arheologii au sesizat că fragmentele aparţin unui sarcofag roman din secolul al treilea după Hristos, în care au fost introduse rămăşiţele lui Claudius Hermonius, un tânăr patrician care a trăit în Apulum, în Dacia romană, şi a murit la 30 ani. 

Inscripţiile de pe capacul sarcofagului au fost dedicate de către soţia decedatului. 

Arheologii, uluiţi de brutalitatea cu care a fost distrus în mod accidental o relicvă, au preluat fragmentele pentru a le cerceta şi a le reconstrui. 

Între timp, poliţiştii au deschis o anchetă în rem pentru distrugere a siturilor arheologice, fiind efectuate lângă un cimitir. 

Administratorul cimitirului a declarat pentru Alba24 că poartă răspunderea pentru săpăturile efectuate lângă cimitirul care se află sub controlul primăriei, menţionând că la nivel de documente este un vid legislativ privind săpăturile. 

Dacia romană a fost o provincie romană după cel de-al doilea război daco-roman (dintre anii 105  şi 106 d.Hr). 

Provincia cuprindea regiunile Banat, Oltenia şi Transilvania de azi şi avea o populaţie de 600,000 - 1,2 milioane de locuitori. Capitala acesteia era la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. 

Chiar unde se află amplasată Alba Iulia de azi, romanii au construit castrul roman Apulum, unde erau amplasate Legiunea a XIII-a Gemina şi Legiunea I Adiutrix. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici