Un sat, poartă de intrare în Munţii Rodnei, a fost IZOLAT după ce o avalanşă a blocat drumul

200 de localnici din comuna Rodna, judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt izolaţi, joi, după ce o avalanşă a blocat drumul de acces, fiind a doua avalanşă înregistrată în ultimele 24 de ore. Autorităţile intervin cu mai multe utilaje pentru curăţarea drumului.

707 afișări
Imaginea articolului Un sat, poartă de intrare în Munţii Rodnei, a fost IZOLAT după ce o avalanşă a blocat drumul

Un sat a fost IZOLAT după ce o avalanşă a blocat drumul

Satul Valea Vinului, situat la intrarea în Munţii Rodnei, este izolat după ce drumul de acces care face legătura între cei 200 de săteni şi centrul de comună a fost acoperit de o avalanşă, a doua înregistrată în ultimele 24 de ore.

Autorităţile locale intervin pentru deblocarea drumului cu mai multe utilaje şi se tem ca avalanşele viitoare să nu surprindă trecătorii.

“Am avut şi ieri probleme, a fost blocat drumul de o altă avalanşă, l-am deblocat şi astăzi a fost o nouă scurgere de pe versanţi. Stratul de zăpadă este mult mai gros decât în alţi ani. Chiar astăzi am stabilit cu Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă să trecem la montarea unei plase de avalanşă care să oprească avalanşa la jumătate versantului şi atunci nu vom mai avea probleme. Aşa se procedează în Alpi, în alte ţări, am văzut că există acest tip de plase. (...) Avalanşele nu creează probleme deosebite, dar grija noastră este să nu suprindă pe cineva în timp ce vine la vale”, a declarat pentru MEDIAFAX primarul comunei Rodna, Valentin Grapini.

Satul Valea Vinului este una dintre principalele căi de acces în Munţii Rodnei, iar salvamotiştii avertizează că există în permanenţă pericol de avalanşe şi recomandă turiştilor să nu urce în această perioadă în munţi.

“Avertizări de avalanşă există pe toate zonele montane din România. Riscul de avalanşă este foarte mare, deoarece este zăpadă nou depusă, peste cea veche şi nu este stabilizată. Noi recomandăm turiştilor să evite în acestă perioadă traseele montante”, a declarat, pentru MEDIAFAX, şeful Serviciului Salvamont Bistriţa-Năsăud, Mircea Baciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici