Un sindicat din Administraţia Naţională a Penitenciarelor: Suntem neutri faţă de iniţiativa de graţiere

Sindicatul Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) anunţă că are o poziţie neutră faţă de proiectul graţierii, precizând însă că militează pentru o mai bună fundamentare şi elaborare a actului normativ.

337 afișări
Imaginea articolului Un sindicat din Administraţia Naţională a Penitenciarelor: Suntem neutri faţă de iniţiativa de graţiere

Un sindicat din Administraţia Naţională a Penitenciarelor: Suntem neutri faţă de iniţiativa de graţiere (Imagine: Marian Ilie/ Foto Mediafax)

Sindicatul Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) precizează, într-un comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX, că unele dintre argumentele prezentate în favoarea proiectului privind graţierea sunt eronate, dând exemplul supraaglomerării, motivând astfel că fenomenul este în scădere.

Totodată, potrivit sindicatului, în ultimii 10 ani numărul deţinuţilor a scăzut de la aproximativ 48.000 de deţinuţi la aproximativ 27.000 de deţinuţi, iar condiţiile din penitenciare s-au îmbunătăţit constant.

"În niciun an nu s-a acordat mai mult de 65% din necesarul de finanţare. Mai mult, din ambiţii personale - ministrul fiind în conflict cu directorul general, în 2016 au fost returnaţi la bugetul de stat peste 30 de milioane de euro din bugetul penitenciarelor, echivalentul a 11.000 de locuri de detenţie reamenajate sau al unui penitenciar nou", se arată în comunicatul de presă.

Sindicatul Omnia anunţă că rata mortalităţii în penitenciare este de 3,5 la mia de deţinuţi, precizând pe de altă parte că rata mortalităţii în România este de 11 la mia de locuitori, situaţia fiind similară şi în privinţa sinuciderilor. Totodată, se precizează că deţinuţii au acces permanent la grupuri sanitare şi apă curentă.

În ceea ce-l priveşte pe omul de afaceri Dan Adamescu, sindicatul transmite că acesta era bolnav înainte de a fi încarcerat, s-a aflat din septembrie 2016 într-o clinică privată, a fost operat la genunchi de către medicul pe care şi l-a ales şi a decedat într-o clinică privată.

"Fostul ministru al justiţiei, Raluca Prună, a inventat o aşa-zisă amendă de 80 de milioane de euro aplicabilă de către CEDO României. Recent a descoperit acest fals şi preşedintele Iohannis. Raluca Prună ştim deja că are neplăcutul obicei de a inventa cifre. În realitate, efectele unei hotărâri pilot nu presupun aplicarea unor amenzi. De fapt CEDO încetează să soluţioneze cauze de un anume tip (în acest caz referitoare la detenţie) până când statul membru nu-şi rezolvă problemele sistemic, pe baza unor recomandări. Un exemplu în acest sens este hotărârea pilot pe tema restituirilor", potrivit sursei citate.

Sindicaliştii acuză Guvernul că ignoră poziţiile critice şi mai mult decât argumentate ale instituţiilor apolitice din cadrul justiţiei precum şi ale asociaţiilor profesionale sau neguvernamentale.

"În context, precizăm că din punct de vedere sindical suntem neutri faţă de această iniţiativă a Guvernului. Considerăm însă necesar să reacţionăm faţă de lipsa de transparenţă, fundamentarea defectuoasă şi elaborarea interesată a proiectului de act normativ sus-amintit", se mai arată în comunicatul de presă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici