Un şlep românesc s-a ciocnit cu un împingător pe Dunăre

Un şlep românesc s-a ciocnit cu un împingător sub pavilion austriac, vineri dimineaţă, pe Dunăre, la kilometrul 356, în dreptul localităţii Dervent, din judeţul Călăraşi, două persoane fiind date dispărute.

317 afișări
Imaginea articolului Un şlep românesc s-a ciocnit cu un împingător pe Dunăre

Un şlep românesc s-a ciocnit cu un împingător pe Dunăre (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit lui Florin Mihalache, director Căi Navigabile în cadrul Administraţiei Fluviale Dunărea de Jos, din Galaţi, în urma impactului cu împingătorul, şlepul românesc "Andreea" s-a scufundat în apele fluviului.

Sursa citată a mai precizat că împingătorul Linz 2, sub pavilion austriac, forma un convoi cu opt barje încărcate cu steril. În dreptul kilometrului 356, s-a ciocnit cu şlepul "Andreea", aflat în proprietatea societăţii Comision Trade Brăila.

Autorităţile navale afirmă că motivele impactului dintre cele două ambarcaţiuni nu sunt, deocamdată, cunoscute, iar la ora actuală a fost declanşată o anchetă pentru a se stabili vinovaţii de producerea incidentului naval.

"Nu există nicio problemă de semnalizare pe sectorul respectiv, iar balizajul este în regulă. În opinia mea, este clar vorba despre o greşeală de navigator, cei doi nu s-au sincronizat în şenalul navigabil", a mai declarat Florin Mihalache.

Conform Regulamentului de navigaţie, cel care vine din amonte trebuie să-i acorde prioritate celui care vine din aval.

În zonă, autorităţile locale navale au început căutările persoanelor dispărute în apele fluviului, care se aflau pe şlepul-motor.

Poluare cu motorină pe Dunăre, în urma accidentului naval

Accidentul produs vineri dimineaţă a dus la poluarea cu motorină provenind de la nava românească scufundată, informează Ministerul Transporturilor.

"Ministerul Transporturilor şi Căpitania Giurgiu au anunţat autorităţile responsabile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia Naţională de Mediu şi Administraţia Naţională "Apele Române. Căpitănia Călăraşi, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos şi celelalte autorităţi cu atribuţii în domeniu iau toate măsurile necesare restabilirii circulaţiei în condiţii de navigaţie normală", se arată într-un comunicatul de vineri al Ministerului Transporturilor.

Epava şlep-motorului "Andreea", scufundat în Dunăre, a fost localizată

Epava şlep-motorului "Andreea", scufundat, vineri, la kilometrul 356 în Dunăre a fost localizată şi, pentru că nava s-a scufundat în şenalul navigabil şi poate pune în pericol navigaţia, va fi ranfluată în cel mai scurt timp, iar cei doi membri ai echipajului sunt în continuare daţi dispăruţi.

"Epava a fost descoperită în şenalul navigabil, la 3,2 metri sub nivelul Dunării şi la 150 de metri de malul drept. Vor trebui demarate operaţiunile de renfluare dar, conform legii, acestea nu pot începe mai devreme de 10 zile de la producerea accidentului", a declarat Florin Mihalache, directorul Serviciului Căi navigabile din cadrul Administraţiei Fluviale "Dunărea de Jos" Galaţi.

Circulaţia navelor pe Dunăre, restricţionată

Circulaţia navelor pe Dunăre, la kilometrul 356, în zona în care a avut loc accidentul, dar şi pe ruta ocolitoare, este restricţionată pe Dunăre pe timpul nopţii.

"Am decis să suspendăm traficul inclusiv pe ruta ocolitoare până sâmbătă dimineaţă", a declarat Florin Mihalache, directorul Serviciului Căi navigabile din cadrul AFDJ Galaţi.

Traficul a fost deviat vineri, după prânz, pe un canal de rezervă ce ocoleşte ostrovul. Navele cu un pescaj de până la trei metri au putut astfel să evite zona blocată în urma impactului dintre nava românească şi convoiul austriac.

Motivul impactului rămâne în continuare necunoscut.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici