Un turn de răcire ce urma să fie dărâmat prin implozie a rămas înclinat într-o parte după detonare

Un turn de răcire de la fosta termocentrală a municipiului Târgu Jiu, care, joi, urma să fie pus la pământ prin implozie, a rămas, după detonare, înfipt în sol şi înclinat într-o parte, fiind comparat de către cei care l-au văzut cu turnul din Pisa.

873 afișări
Imaginea articolului Un turn de răcire ce urma să fie dărâmat prin implozie a rămas înclinat într-o parte după detonare

Un turn de răcire ce urma să fie dărâmat prin implozie a rămas înclinat într-o parte după detonare

Muncitorii au folosit opt kilograme de explozibil pentru a detona picioarele de susţinere a acestuia, însă turnul a rămas aproape vertical şi după ce a fost detonat explozibilul respectiv.

"Este un semieşec, dar asta pentru că nu am dorit să facem pagube mari. Construcţia nu a lucrat aşa cum am fi dorit noi, din cauza greutăţii mari. Turnul a plecat iniţial pe direcţia de cădere, dar stâlpii din spate, care nu au fost perforaţi şi dinamitaţi, au cedat şi ei şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat. De căzut nu o să cadă singur pentru că are un diametru mare şi nu o să cadă singur niciodată", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX inginerul coordonator al lucrării, Viorel Filip.

Acesta a menţionat că vineri ar putea fi reluate operaţiunile de dărâmare a acestuia, totul depinzând de constatările pe care muncitorii le vor face la structura internă a turnului după îndepărtarea molozului rezultat în urma detonării de joi.

În timp ce muncitorii încercau să cureţe zona de bucăţile de beton desprinse din turn, pentru a vedea ce trebuie să facă în continuare, pe marginea şoselei d4e lângă turn trecătorii şi chiar angajaţii firmei de demolare l-au comparat cu celebrul turn înclinat din Pisa.

Turnul de la fosta termocentrală a municipiului Târgu Jiu este la fel de înclinat precum cel din Pisa, lucru pe care l-au remarcat toţi cei care l-au văzut.

"Seamănă cu turnul din Pisa, dar ăsta e mai nou şi sigur o să fie demolat. Nu o să devină obiectiv turistic aşa cum e cel din Italia, dar, deocamdată, e frumos până va fi pus jos", a precizat unul dintre muncitorii care lucrează la demolarea turnului înalt de 50 de metri.

Fosta termocentrală a municipiului Târgu Jiu era în construcţie în 1989, iar lucrările realizate în proporţie de circa 90% nu au mai fost continuate după 1990. Până în anul 2000 încălzirea apartamentelor din oraş a fost realizată cu centrale de cartier, iar ulterior şi acestea au fost dezafectate, fiecare proprietar de apartament preferând să îşi instaleze propria mini-centrală termică.

Turnul de răcire este penultima construcţie din fosta termocentrală care urmează să fie demolat, autorităţile dorind să amenajeze în locul acestuia un spaţiu pentru un viitor parc industrial sau pentru o zonă comercială. Singura construcţie care nu va fi demolată din fosta termocentrală este turnul de evacuare a fumului, o clădire care are circa 300 de metri înălţime şi care poate fi observată de la distanţe foarte mari în zilele cu vizibilitate bună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici