Uniunea Judecătorilor: Soluţiile instanţelor nu sunt subiect de campanie, justiţia nu se face în piaţa publică

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) cere clasei politice respectarea independenţei justiţiei ca valoare fundamentală a unui stat de drept, subliniind faptul că soluţiile judecătorilor nu sunt subiect de campanie electorală sau monedă de plată a unor răfuieli politice.

19 afișări
Imaginea articolului Uniunea Judecătorilor: Soluţiile instanţelor nu sunt subiect de campanie, justiţia nu se face în piaţa publică

Uniunea Judecătorilor: Soluţiile instanţelor nu sunt subiect de campanie, justiţia nu se face în piaţa publică (Imagine: Mediafax Foto)

"Faţă de evenimentele petrecute în cursul acestei saptămâni, în special faţă de dezbaterile publice ce au urmat pronunţării unei sentinţe judecătoreşti privind luarea unei măsuri preventive în cazul domnului Constantin Nicolescu, Uniunea Naţională a Judecătorilor solicită public clasei politice din România respectarea independenţei justiţiei ca valoare fundamentală a unui stat de drept", se arată într-un comunicat de duminică al UNJR.

Potrivit sursei citate, respectarea justiţiei nu înseamnă proclamarea independenţei sale prin discursuri demagogice, precizând că soluţiile instanţelor de judecată nu sunt subiect de campanie electorală sau monedă de plată a unor răfuieli politice între opoziţie şi putere, nici teritoriu pentru vendete politicianiste. Orice demers contrar presupune abandonarea principiilor ce stau la baza unei democraţii, mai spune UNJR.

"Ulterior pronunţării hotărârii judecatoreşti, judecătorul cauzei a facut obiectul unei campanii de dezinformare, cu accente denigratoare", arată UNJR.

Uniunea aminteşte că CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) a clarificat traseul profesional al judecătoarei şi, în sprijinul şi în continuarea acestui demers, UNJR condamnă public şi ferm astfel de încercări de intimidare.

"Justiţia nu se face în piaţa publică. Probele şi apărările se fac în faţa instanţei de judecată, în condiţiile şi cu respectarea garanţiilor oferite de lege.
Îndemnul unor lideri politici adresat «oamenilor care vor respectarea legii» de a cere în ziua judecării recursului aplicarea legii, adică libertate pentru domnul Constantin Nicolescu denotă lipsă de respect faţă de justiţie. Înseamnă îndemn la presiuni publice în vederea obţinerii unei hotărâri judecătoreşti într-un anumit sens", afirmă UNJR.

Uniunea Judecătorilor precizează "liderilor politici" că justiţia nu este nici a opoziţiei, nici a puterii.

"Justiţia este independentă, iar această independenţă trebuie păstrată nu numai de judecători, ci şi de membrii clasei politice, prin abţinerea de la manifestări sau declaraţii incompatibile cu independenţa justiţiei. Justiţia nu are nevoie de ziduri ridicate împotriva sau în favoarea sa, ci are nevoie de întărirea şi respectarea independenţei sale pentru a putea să îşi exercite rolul constituţional. UNJR condamnă astfel de manifestări contrare principiului independenţei justiţiei şi se opune unor astfel de încercări de intimidare, exprimându-şi convingerea fermă că, în ciuda acestor presiuni, cauza va fi judecată cu respectarea doar a legii", se mai arată în comunicatul citat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a fost arestat, joi seară, pentru dare de mită şi trafic de influenţă, iar după pronunţarea deciziei acestuia i s-a făcut rău, în prezent fiind internat la Spitalul Floreasca din Capitală. Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş este acuzat că a luat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unităţi de învăţământ, în baza unor acte ce ar fi false, potrivit cărora acestea ar fi fost afectate de inundaţiile din 2005 şi a atribuit contractul de reabilitare unei firme a familiei.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, aflat, vineri, la Piteşti, a declarat că PSD cheamă "oamenii din toată ţara" ca în ziua în care se va judeca recursul la decizia de arestare a şefului CJ Argeş, Constantin Nicolescu, să meargă în faţa sediilor PDL şi să ceară să se facă dreptate. În urma acestei declaraţii, majoritatea filialelor a anunţat că intenţionează să protesteze în ziua în care se va judeca recursul la decizia de arestare a preşedintelui CJ Argeş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici