Universitatea „Babeş-Bolyai” contestă metodologia de clasificare şi ierarhizare a universităţilor româneşti propusă de Ministerul Educaţiei

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a anunţat contestarea metodologiei de clasificare şi ierarhizare a universităţilor româneşti propusă de Ministerul Educaţiei Naţionale, susţinând că aceasta este complet greşită iar demersul vizează siguranţa naţională, transmite corespondentul MEDIAFAX

215 afișări
Imaginea articolului Universitatea „Babeş-Bolyai” contestă metodologia de clasificare şi ierarhizare a universităţilor româneşti propusă de Ministerul Educaţiei

Universitatea „Babeş-Bolyai” contestă metodologia de clasificare şi ierarhizare a universităţilor româneşti propusă de Ministerul Educaţiei

Potrivit unui comunicat al UBB transmis, miercuri, ministrul Educaţiei Naţionale a găsit un grup de “experţi internaţionali” care să-i implementeze viziunile politice.

„Ministrul actual al Educaţiei ţine cu orice preţ să finalizeze clasificarea universităţilor (incluzând ierarhizarea domeniilor de studii). Dânsul şi-a exprimat deja public viziunea şi aşteptările de la un astfel de demers în momentul în care a afirmat că Universitatea din Bucureşti nu merită gradul de încredere ridicat şi că UBB nu este nicidecum competitivă, aşa cum se crede. În acest proces şi-a luat ca partener principal ARACIS şi a găsit un gup de <<experţi internaţionali>> care să-i implementeze viziunile politice. Din păcate, metodologia propusă este una complet greşită. Dacă a rezultat din neştiinţă, este îngrijorător, dar lucrurile încă pot fi corectate. Dacă a rezultat însă din rea-intenţie, atunci acest demers este unul care vizează siguranţa naţională! UBB contestă metodologia de clasificare şi ierarhizare a universităţilor româneşti propusă de Ministerul Educaţiei Naţionale”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii UBB solicită Guvernului României să nu permită un astfel de demers care urmăreşte înlocuirea realităţii academice cu clasamente/ierarhii politice.

„Riscul nu este atât pentru universităţile tradiţionale din marile centre academice ale ţării – care, aşa cum au supravieţuit de-a lungul vremurilor persecuţiilor unor regimuri totalitare, vor supravieţui şi acestui asalt efemer, trist şi dezamăgitor -, cât pentru competitivitatea României şi imaginea acesteia în spaţiul european/internaţional”, se mai arată în documentul citat.

De asemenea, conducerea UBB susţine că ARACIS poate excela eventual în acreditarea universităţilor, nicidecum în clasificare/ ierarhizare, proces care presupune elemente de competitivitate-excelenţă academică.

„Atrăgând ARACIS în acest demers, ministrul îi face acestei instituţii importante în mediul academic românesc un deserviciu imens. Ca urmare a acestei confuzii, metodologia propusă pentru clasificare/ ierarhizare este contaminată cu criterii de acreditare. (…) Le reamintim experţilor internaţionali care servesc viziunile ministerului, că România nu este un teren în care să-şi testeze experimental propriile metodologii şi îi avertizăm să nu propună metodologii care nu ar fi congruente cu bunele practici internaţionale (şi care nu ar fi acceptate în propriile lor ţări)”, se subliniază în comunicatul UBB.

Conducerea universităţii clujene a precizat că mediul academic românesc nu are nevoie de un nou scandal, similar celui legat de alimentele de calitate scăzută trimise în Europa de Est.

„Nu avem nevoie de metodologii experimentale pentru clasificarea universităţilor româneşti. Universităţile româneşti se luptă să pătrundă şi să fie respectate în aria europeană/internaţională a educaţiei şi cercetării, nu să se raporteze unele la altele, după o măsură dată de factorul politic intern. Solicităm Băncii Mondiale, sub auspiciile căreia lucrează aceşti experţi, să nu-şi asocieze numele şi reputaţia cu un astfel de demers”, se menţionează în document.

UBB a anunţat că va fi un partener constructiv şi serios al oricărui demers de clasificare şi ierarhizare care corespunde bunelor practici internaţionale, dar dacă va fi forţată de minister să intre într-un demers de clasificare/ierarhizare absurd din punct de vedere academic, „o va face, deoarece este constrânsă legal, dar va protesta public şi academic, şi prin alte mijloace, iar cu prima ocazie va avea grijă ca aceste derapaje să fie corectate şi modificate ireversibil în direcţia academică corectă”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici