Universitatea Bucureşti, apel pentru creşterea calităţii învăţământului superior

Universitatea din Bucureşti face un apel public prin care propune mai multe soluţii pentru creşterea calităţii învăţământului superior şi întărirea autonomiei universitare, urmând ca după semnare, această petiţie să fie trimisă preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

260 afișări
Imaginea articolului Universitatea Bucureşti, apel pentru creşterea calităţii învăţământului superior

Universitatea Bucureşti, apel pentru creşterea calităţii învăţământului superior

"Autonomia universitară este esenţială pentru ca generaţiile tinere, cetăţenii europeni şi elitele viitoare culturale, ştiinţifice, economice şi politice să fie formate într-un spirit liber, independent de ideologiile de partid, în acord cu valorile fundamentale continentale. (...) Universitatea din Bucureşti a luat act de constituirea, la nivelul Uniunii Europene, a unui spaţiu european comun al învăţământului superior caracterizat de circulaţia liberă a studenţilor în interiorul UE, a unui spaţiu european al calificărilor ce presupune echivalarea şi circulaţia diplomelor universitare în toată Europa şi a unei pieţe europene comune a muncii", reiese din apelul public iniţiat de Universitatea din Bucureşti.

Petiţia publicată de instituţia de învăţământ superior, care a strâns peste 200 de semnături, promovează nouă propuneri legate de creşterea calităţii în domeniul universitar.

1. Elaborarea unui set de principii privind autonomia universitară la nivel european, care să nu poată fi încălcate de autorităţile naţionale, asociată cu auditarea anuală a autonomiei universitare în fiecare stat membru.

2. Elaborarea unui sistem european de clasificare a universităţilor care să asigure o ierarhizare obiectivă a programelor de studii pe domenii şi a universităţilor în ansamblu, spre o corectă informare a celor interesaţi.

3. Asigurarea unui mecanism de finanţare din fonduri europene a evaluării externe încrucişate a universităţilor şi a programelor de studii din ţările membre ale UE, care să se constituie într-o garanţie suplimentară a acestui proces.

4. Încurajarea, la nivel european, a alocării unor cuantumuri minimale din PIB, de către fiecare stat membru UE în construcţia bugetelor naţionale pentru finanţarea educaţiei şi a cercetării ştiinţifice.

5. Stabilirea unor niveluri minimale (ajustate la paritatea puterii de cumpărare) ale finanţării pe student, pe care fiecare stat membru să le asigure în mod obligatoriu, în vederea consolidării unui cadru economic stimulativ pentru mobilităţile academice.

6. Înfiinţarea unui sistem de împrumuturi bancare pentru studenţii la învăţământul cu taxă, garantate din fonduri europene.

7. Iniţierea unor dezbateri privind includerea în viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii Europene a unor linii de finanţare distincte pentru creşterea atractivităţii şi a calităţii mediului academic european, accesate în baza unor criterii de performanţă;

8. Înfiinţarea, prin intermediul Eurostat, a unui sistem de monitorizare a traseelor ocupaţionale ale absolvenţilor de programe universitare din toate ţările UE, pentru o mai bună adaptare a sistemelor de educaţie la piaţa europeană a muncii.

9. Iniţierea unor dezbateri privind creşterea corelării dintre angajabilitatea - mobilitatea internaţională şi calificările din mediul superior, în vederea includerii ca prioritate în strategiile pe tema educaţieim, în contextul Strategiei Education & Training Post-2020.

De asemenea, Universitatea din Bucureşti va susţine o dezbatere amplă asupra acestor propuneri de măsuri, având ca obiectiv consolidarea ariei europene a educaţiei.

"Vă invit să semnaţi acest apel public şi să vă alăturaţi iniţiativei noastre, în care propunem câteva soluţii pentru un învăţământ superior mai bun. În numele tuturor semnatarilor, vom trimite aceste propuneri către preşedintele Comisiei Europene, dl. Jean-Claude Juncker, Comisarului european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, dl. Tibor Navracsics, şi Comisarului european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, dl. Carlos Moedas", a scris pe Facebook, rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici