Universitatea din Bucureşti solicită Senatului reintroducerea sancţiunilor pentru coordonatorii de doctorate plagiate

Universitatea din Bucureşti (UB) solicită Senatului să reintroducă în lege, sancţiunile aplicate profesorilor şi cercetătorilor care coordonează teze de doctorat dovedite a fi plagiate, care au fost eliminate de Camera Deputaţilor.

626 afișări
Imaginea articolului Universitatea din Bucureşti solicită Senatului reintroducerea sancţiunilor pentru coordonatorii de doctorate plagiate

Universitatea din Bucureşti solicită Senatului reintroducerea sancţiunilor pentru coordonatorii de doctorate plagiate

Universitatea din Bucureşti solicită Senatului examinarea consecinţelor modificărilor propuse de Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor privind eliminarea sancţiunilor aplicate profesorilor şi cercetătorilor care coordonează teze de doctorat dovedite a fi plagiate. Astfel, Universitatea solicită reintroducerea în actul normativ a sancţiunilor propuse de Ministerul Educaţiei.

„Constatăm cu îngrijorare că forţa acestui act legislativ este serios diminuată prin faptul că din propunerea de modificare au fost eliminate sancţiunile care, în documentul prezentat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, se aplicau profesorilor şi cercetătorilor care coordonează teze de doctorat ce se dovedesc a fi plagiate: retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea; destituirea din funcţia de conducere din instituţia de învăţământ superior; desfacerea disciplinară a contractului de muncă. Singura sancţiune care a fost păstrată este aceea care prevede interzicerea, pentru o perioadă determinată, a accesului la finanţarea din fonduri publice destinată cercetării-dezvoltării”, se arată în poziţia oficială a Universităţii, transmisă joi agenţiei MEDIAFAX.

Deputaţii au adoptat, miercuri, mai multe amendamente aduse de OUG nr. 4/2016, eliminând din rândul sancţiunilor dispuse în caz de plagiat retragerea calităţii de conducător de doctorat, a titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare, retrogradarea şi desfacerea contractului de muncă.

Astfel, au fost abrogate mai multe litere ale articolului 324, care stipulau sancţiuni pentru coordonatorii de doctorate, precum "retragerea calităţii de conducător de doctorat sau a atestatului de abilitare, retragerea titlului de doctor, retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea, destituirea din funcţia de conducere din instituţia de învăţământ superior, sau desfacerea disciplinară a contractului de muncă".

Deputaţii au decis că pentru "abaterile de la buna conduită în cercetare - dezvoltare", a personalului din cadrul instituţiilor de învăţământ superior, "constate şi dovedite", să fie aplicate sancţiuni precum: avertismentul scris, retragerea şi/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea regulilor de bună conduită şi interzicerea pentru perioadă determinată, a accesului la finanţarea din fonduri publice destinată cercetării -dezvoltării.

Modificările aduse la OUG nr. 4/2016, dată de ministrul Educaţiei Adrian Curaj - care prevedea iniţial că diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a titlului - au fost aduse de deputaţii din Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 a fost adoptată cu 216 voturi "pentru" şi niciun vot împotrivă, Camera Deputaţilor fiind prima cameră sesizată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici