Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu despre cărţile deţinuţilor: Comisia de etică va analiza fiecare caz, vedem dacă se impun măsuri

Rectorul Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), Ioan Bondrea, unde activează patru dintre profesorii care au coordonat lucrări ale unor deţinuţi, a declarat, miercuri, că va solicita Comisiei de etică să analizeze ”fiecare caz”, urmând să stabilească ”dacă se impune luarea vreunei măsuri".

929 afişări
Imaginea articolului Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu despre cărţile deţinuţilor: Comisia de etică va analiza fiecare caz, vedem dacă se impun măsuri

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu despre cărţile deţinuţilor: Comisia de etică va analiza fiecare caz, vedem dacă se impun măsuri

Bondrea a declarat corespondentului MEDIAFAX că va solicita verificarea celor patru cazuri de profesori care au girat lucrări ale unor deţinuţi.

"Am primit solicitarea din partea Consiliului Naţional al Rectorilor, astfel că voi solicita Comisiei de etică din cadrul Universităţii «Lucian Blaga» din Sibiu să analizeze fiecare caz în parte, urmând ca apoi să vedem dacă se impune luarea vreunei măsuri”, a declarat Ioan Bondrea.

Acesta a adăugat că ”publicarea unei lucrări în afara spaţiului academic al Universităţii «Lucian Blaga» din Sibiu este un act personal”.

”Chiar dacă vorbim despre profesori universitari ai ULBS, instituţia nu poate fi legată în niciun fel de acţiunile private pe care aceştia le întreprind”, a afirmat Bondrea.

Întrebat despre lucrarea lui Gigi Becali girată de IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, Bondrea a răspuns: ”În speţa de faţă vorbim despre girarea unei lucrări în nume personal, de către IPS Laurenţiu Streza, iar noi nu putem îngrădi în niciun fel un profesor să îşi asume un astfel de demers”.

Potrivit listelor făcute publice de Ministerul Justiţiei, opt dintre universitarii sibieni au coordonat lucrări ale unor deţinuţi, patru dintre aceştia apaţinând de ULBS, restul fiind de la Universitatea Română - Germană şi de la Universitatea Alma Mater.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a cerut, luni, Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) să solicite universităţilor o analiză punctuală a cazurilor în care profesorilor din respectivele instituţii au dat recomandări pentru cărţi scrise de deţinuţi.

Adrian Curaj a solicitat CNR să întreprindă demersurile necesare pentru apărarea integrităţii academice, în condiţiile în care profesori universitari şi conferenţiari au semnat recomandări pentru cărţile scrise de persoanele aflate în regim de detenţie.

O situaţie centralizată a măsurilor luate de fiecare universitate în parte va fi centralizată şi transmisă până la data de 11 februarie 2016, potrivit Ministerului Educaţiei.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, marţi, că a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

Tot marţi, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că va propune Guvernului, în prima şedinţă din februarie, emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.

Conform articolului 96 alineatul 1, litera f) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

Ministerul Justiţiei a făcut publică lista profesorilor universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deţinuţilor recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare ştiinţifică pe o anumită temă. De asemenea, sunt enumerate şi editurile care au publicat sutele de lucrări scrise în penitenciare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici