Universităţile din toată lumea vor fi clasificate într-o nouă listă "multidimensională", în 5 domenii distincte

Universităţi din toată lumea vor participa la o nouă clasificare internaţională, iniţiată de Comisia Europeană, noua listă, U-Multirank, urmând să facă clasificarea în funcţie de reputaţia pentru cercetare, calitatea predării, orientarea internaţională, succesul transferului de cunoştinţe şi angajamente regionale.

993 afişări
Imaginea articolului Universităţile din toată lumea vor fi clasificate într-o nouă listă "multidimensională", în 5 domenii distincte

Universităţile din toată lumea vor fi clasificate într-o nouă listă "multidimensională", în 5 domenii distincte (Imagine: Lucian Muntean/ Mediafax Foto)

Noua listă va clasifica universităţile în funcţie de o gamă mai largă de factori de performanţă, vizând furnizarea unui ghid mai realist şi uşor de utilizat pentru ceea ce oferă acestea.

Noua clasificare "multidimensională" va califica universităţile în cinci domenii distincte: reputaţia pentru cercetare, calitatea predării şi a învăţării, orientarea internaţională, succesul transferului de cunoştinţe (de exemplu, parteneriate cu întreprinderile şi întreprinderile nou-înfiinţate) şi angajamente regionale.

Universităţile vor putea să se înscrie pentru noua clasificare în prima jumătate a anului 2013, iar primele rezultate sunt aşteptate la începutul ui 2014.

"Aceasta va fi o clasificare modernă şi sofisticată, ilustrând întreaga diversitate a învăţământului superior. Clasificările internaţionale existente au încă tendinţa să acorde prea multă importanţă reputaţiei pentru cercetare. Clasificarea noastră multidimensională va oferi un ghid mai precis şi mai comparabil pentru calitatea universităţilor.

U-Multirank îi va ajuta pe tineri să facă alegeri corecte în ceea ce priveşte studiile şi va motiva instituţiile să îşi îmbunătăţească performanţele într-o gamă largă de activităţi. El va fi, de asemenea, un instrument util pentru factorii de decizie, oferindu-le posibilitatea să fie mai bine plasaţi pentru a dezvolta strategii eficiente pentru învăţământul superior, pentru viitor", a declarat comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou.

Pentru a asigura imparţialitatea, calitatea şi verificarea, Comisia a selecţionat un consorţiu independent care să efectueze clasificarea. Centrul pentru învăţământ superior (CHE) din Germania şi Centrul pentru studii politice de învăţământ superior (CHEPS) din Ţările de Jos vor conduce iniţiativa.

U-Multirank este rezultatul unei iniţiative care îşi are originea într-o conferinţă organizată sub preşedinţia franceză din 2008 a Uniunii Europene, care a solicitat o nouă clasificare a universităţilor, bazată pe o metodologie ce reflectă o varietate de dimensiuni de excelenţă în context internaţional.

Ulterior, Comisia Europeană a comandat un studiu de fezabilitate care a fost efectuat de către un consorţiu de organizaţii din cadrul învăţământului superior şi al cercetării, cunoscut sub numele de CHERPA şi finalizat în 2011. Studiul, bazat pe colaborarea cu 150 de instituţii de învăţământ superior din Europa şi din întreaga lume, a confirmat faptul că atât conceptul unei clasificări multidimensionale, cât şi punerea sa în practică sunt realiste.

U-Multirank va fi elaborată în 2013-2014 şi va primi o finanţare de două milioane de euro din partea UE în cadrul Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii, cu posibilitatea de a prelungi cu doi ani finanţarea iniţială în 2015-2016. Obiectivul este ca o organizaţie independentă să realizeze, ulterior, clasificarea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici