Universităţile vor putea retrage titlurile de doctor de la jumătatea lunii martie, cel mai devreme

Hotărârea de Guvern care schimbă codul şcolilor doctorale, prin care universităţile vor fi împuternicite să retragă titlurile de doctor va putea intra în vigoare din martie anul acesta, a anunţat miercuri ministrul Educaţiei Adrian Curaj.

461 afișări
Imaginea articolului Universităţile vor putea retrage titlurile de doctor de la jumătatea lunii martie, cel mai devreme

Universităţile vor putea retrage titlurile de doctor de la jumătatea lunii martie, cel mai devreme (Imagine: Shutterstock)

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat după şedinţa Executivului, că Hotărârea de Guvern prin care universităţile vor căpăta responsabilitatea de a retrage titlurile de doctor va intra în vigoare abia de la jumătatea lunii martie. Astfel, universităţile vor putea retrage titluri de doctor în cazul în care Comisiile de Etică ale acestora constată că a fost încălcată grav etica academică.

„Aş vrea să punctez că ce am început acum va fi operaţional practic la jumătatea lunii martie, pentru că HG-ul privind codul studiilor doctorale trebuie să aibă perioada potrivită de consultare publică. Finalul acestui demers este legat puternic de prestigiul recăpătat al universităţilor din România, iar pentru cele care au deja un prestigiu deosebit şi nu au niciun fel de problemă, consolidarea acestui prestigiu în spaţiul naţional şi internaţional. Eu unul aştept cu interes rezultatul consultării publice”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei.

De asemenea, Curaj a vorbit şi despre evaluarea internaţională a şcolilor doctorale.

"Vom porni cât mai rapid evaluarea internaţională a şcolilor doctorale şi vă asigur că mă voi ţine de acest lucru aşa cum m-am ţinut în 2012-2014 de evaluarea internaţională a universităţilor din România. Atunci au fost 70 de universităţi evaluate instituţional de Asociaţia Europeană a Universităţilor, transparent şi cu expertiză internaţională", a mai spus Curaj.

Într-un interviu acordat luni pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei a spus că Hotărârea de Guvern va fi pusă joi în dezbatere publică împreună cu o Ordonanţă de urgenţă care va opera modificările necesare în Legea Educaţiei.

„Joi vom avea încărcate, pentru consultare publică, două documente. Unul este o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii Educaţiei, astfel încât să avem un cadru clar privind acordarea şi retragerea titlurilor de doctor, al doilea document este o Hotărâre de Guvern care modifică codul studiilor doctorale, care detaliază lucrurile din Legea Educaţiei. Mă aştept să fie destul de multe puncte de vedere, abordări şi discuţii. Important este că e un cadru pragmatic, simplu, nu simplist şi clar, care defineşte sau reafirmă puternic faptul că responsabilitatea doctoratului este la universităţi. Vom păstra încă, la nivel de minister, posibilitatea unei linii de apel”, a spus, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei.

În privinţa procedurii de acordare a titlului de doctor prin ordin de ministru, Curaj a amintit că în anii '90, legea arăta clar că universităţile atribuie titlurile de doctor, însă Legea Educaţiei din 2011 are alt sistem, prin care titlul de doctor se acordă prin ordin al ministrului Educaţiei.

"În dispoziţiile tranzitorii care vor fi în ordonanţa de urgenţă, deci în lege, lucrurile acestea vor fi precizate, dar încă o dată: universitatea va avea rolul şi responsabilitatea cheie. Atunci când decide, va semna prin reprezentantul ei sau dacă este Academia Română, prin preşedintele Academiei Române. După aceea, dacă este cazul va ajunge la minister şi la ministru”, a subliniat ministrul Curaj.

În cazul în care există suspiciuni de plagiat şi comisiile de etică din cadrul universităţilor nu se autosesizează, Curaj spune că legea spune că pot fi făcute sesizări argumentate de către oricine, nu anonime: "Se va putea solicita atât universităţii, Academiei Române cât şi Ministerului Educaţiei la CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare) . CNATDCU nu va avea rol de instanţă, în esenţă are rol de a se asigura că procesul de acordare a titlurilor de dcotor este de calitate. Dar, în cazul proceselor privind contestaţiile, la limită va putea să se adreseze unor experţi independenţi care să-şi pună părerea, iar părerea lor să se întorcă spre universităţi la nivel de aplicare. Şi la Comisiile de Etică de la nivelul universităţilor vom avea explicit în lege că le recomandăm ca, în analiza dosarelor, să facă apel la experţi independenţi în afara consiliilor lor de etică şi în afara universităţilor în cauză”, a spus Curaj.

De asemenea, el a mai detaliat şi cum va fi făcută evaluarea şcolilor doctorale de către experţi internaţionali.

"Eu am mare încredere în responsabilitatea universităţilor din România. Din acest motiv, prin contractul de finanţare al universităţilor publice, le-am solicitat să îşi facă autoevaluarea şcolilor doctorale până în vară, să prezinte acest raport în şedinţă de Senat şi să-l facă disponibil public. Asta este autoevaluarea care se va termina până în toamnă. Între timp, pregătim un proiect în care vom utiliza bani europeni, pentru a ne asigura că vom avea în următorii doi ani, o evaluare internaţională astfel încât să avem încredere că recuperăm toată pierderea de imagine pe care am suferit-o în ultimii ani", a spus ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă vor exista şi sancţiuni pentru şcolile doctorale care se abat de la etica academică, Curaj a spus că în mod sigur, da. "Pot fi suspendate, pot fi închise. Acum, spre exemplu, lucrăm la o Hotărâre de Guvern prin care închidem trei universităţi private", a mai spus ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici