Unul dintre tinerii care au şantajat MedLife este angajat la o firmă ce are contract cu clinica

Unul dintre cei trei tineri care au şantajat MedLife este angajat al unei firme de programare aflate sub contract cu clinica, conducerea MedLife anunţând, luni, că tentativa de perturbare a funcţionării sistemului informatic a fost gestionată "cu success în timp real".

832 afișări
Imaginea articolului Unul dintre tinerii care au şantajat MedLife este angajat la o firmă ce are contract cu clinica

Unul dintre tinerii care au şantajat MedLife este angajat la o firmă ce are contract cu clinica (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

"Situaţia privind tentativa de perturbare a funcţionarii sistemului informatic a fost gestionată cu succes în timp real, în ciuda faptului că din grupul infracţional a făcut parte un angajat al unei firme de programare aflată sub contract cu MedLife, datorită măsurilor avansate de siguranţă implementate, dar şi a sistemului nostru foarte performant, susţinut de cel puţin opt backup-uri disponibile în locaţii diferite. Acest lucru a permis recuperarea integrală a informaţiilor sustrase din sistemele noastre IT", arată conducerea MedLife într-un comunicat de presă remis, luni, agenţiei MEDIAFAX, privind tentativa de perturbare a sistemului informatic.

Preşedinte Consiliului de Administraţie al MedLife, Mihail Marcu, citat în comunicat, spune că în tot acest interval sistemul informatic al clinicii a funcţionat în parametri normali.

"Gestionarea prinderii şi monitorizării făptuitorilor a fost preluată exclusiv de o echipă de elită a Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Poliţiei Române, care a acţionat profesionist în rezolvarea cazului şi recuperarea datelor copiate", a adăugat preşedintele CA al MedLife.

Alin Alexandru Alexandrescu (34 de ani), Ecaterina-Luminiţa Alexandrescu (30 de ani) şi Ciprian Andrei Necula (20 de ani) au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, fiind acuzaţi că au şantajat clinica MedLife, de la care au cerut 300.000 de euro, pentru a nu divulga date confidenţiale ale pacienţilor, pe care le-au obţinut prin accesul nelegal la sistemul informatic al unităţii pentru a nu divulga date confidenţiale ale pacienţilor.

Potrivit DIICOT, cei trei tineri sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, perturbarea gravă, fără drept, a funcţionării unui sistem informatic, fraudă informatică şi şantaj.

Astfel, liderul grupării, Alin-Alexandru Alexandrescu, ar fi accesat, fără drept, adresele de e-mail utilizate de către persoane din conducerea MedLife, precum şi sistemul informatic al clinicii şi a copiat bazele de date ale aplicaţiei informatice de gestionare a datelor de stare civilă, tratamentelor medicale precum şi altor date confidenţiale ale pacienţilor.

Ulterior, prin intermediul poştei electronice, Alin-Alexandru Alexandrescu i-ar fi contactat pe reprezentanţii clinicii şi le-a cerut 300.000 de euro, sub ameninţarea că, în caz contrar, va publica pe internet datele confidenţiale ale pacienţilor, situaţie de natură a perturba grav activitatea clinicii.

Cei trei au fost prinşi în flagrant delict în timp ce primeau banii ceruţi clinicii MedLife.

Aceştia sunt prezentanţi, luni, în faţa unui judecător al Judecătoriei sectorului 5 Bucureşti, care îi va audia şi va decide asupra propunerii de arestare preventivă, pentru 29 de zile, formulată de DIICOT.

Cazuistica română relevă că suma cerută de cei trei într-un astfel de caz este cea mai mare solicitată, au precizat surse judiciare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici