USR avertizează asupra renunţării la confiscarea vehiculelor care transportă ilegal lemne

Renunţarea la măsura confiscării vehiculelor care transportă ilegal lemne va lăsa România fără păduri, dar şi fără bani din PNRR, avertizează USR.

689 afișări
Imaginea articolului USR avertizează asupra renunţării la confiscarea vehiculelor care transportă ilegal lemne

USR avertizează asupra renunţării la confiscarea vehiculelor care transportă ilegal lemne

Potrivit USR, PSD şi PNL se pregătesc să modifice în Parlament noul Cod Silvic şi astfel se va renunţa la măsura confiscării vehiculelor care transportă ilegal lemne.

„Acest tip de sancţiune a fost introdusă în Codul Silvic în 2020, prin art. 68, alin. (22) şi a dat rezultate. Spre exemplu, anul trecut, în judeţul Suceava, a fost înregistrată cea mai mare confiscare de lemne din ultimii cinci ani, alături de cel mai mare număr de vehicule imobilizate, utilizate în transportul ilegal de lemn. Rezultatul controalelor, doar din acest judeţ, a dus la un total de 220 de cazuri penale legate de infracţiuni silvice. Autorităţile au confiscat aproximativ 16.143 metri cubi de lemn în valoare de aproximativ 3,4 milioane lei. În Suceava, autorităţile au imobilizat, de asemenea, 23 de vehicule în valoare de aproximativ 750.000 de euro”, arată USR într-un comunicat de presă transmis duminică.

„Toate aceste cifre înregistrate în mai multe judeţe din ţară ne arată că avem o măsură bună, care ajută autorităţile în lupta cu mafia lemnului. De ce vor PSD şi PNL să renunţe la acest instrument? Poate doar ca să-i ajute pe cei care fac bani din tăieri ilegale să se descurce mai uşor, să facă bani pe sănătatea şi pădurile noastre. USR se va opune în Parlament la aceste modificări nocive şi nu va permite unei majorităţi toxice să măcelărească noul Cod Silvic”, afirmă deputata USR Diana Buzoianu, vicepreşedintă a Comisiei de Mediu din Camera Deputaţilor.

Şi societatea civilă a atras atenţia asupra faptului că renunţarea la această măsură nu este de bun augur şi a fost lansată şi o petiţie publică pe această temă.

Potrivit USR, eliminarea confiscării vehiculelor utilizate la transporturile ilegale de material lemnos sau minimalizarea acestei sancţiuni, aşa cum a figurat în drafturile iniţiale ale noului Cod Silvic – prin includerea la măsuri asiguratorii şi posibilitatea reprimirii vehiculelor după 6 luni - va reîntoarce România la cifrele dureroase din anii trecuţi când cantităţi mari de lemn tăiat ilegal ajungeau pe piaţă.

În plus, România riscă să piardă şi banii din PNRR prevăzuţi pentru împădurire, avertizează USR.

„Prin PNRR, avem la dispoziţie aproximativ un miliard euro doar pentru păduri şi biodiversitate. Este o sumă mare pe care am putea să o pierdem dacă ne batem joc de noul Cod Silvic. Din suma totală, 700 milioane de euro sunt alocate doar pentru a împăduri noi suprafeţe de teren cu pădure, inclusiv în zonele urbane. Dacă PSD şi PNL iau măsuri care sprijină mafia lemnului, riscăm să pierdem şi banii europeni, dar şi pădurea pe care încă o mai avem”, conchide senatorul USR Aurel Oprinoiu, preşedintele Comisiei de Mediu din Senat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
lemn,
confiscare,
usr

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici