Vacanţa de iarnă pentru elevi începe în 14 decembrie

Elevii din învăţământul preuniversitar vor intra în vacanţă mai devreme cu cinci zile, adică din 14 decembrie, nu din 19 decembrie aşa cum prevedea structura anului şcolar pentru 2009-2010, deoarece cadrele didactice vor fi în perioada 14-18 decembrie în concediu neplătit.

134 afișări
Imaginea articolului Vacanţa de iarnă pentru elevi începe în 14 decembrie

Vacanţa de iarnă pentru elevi începe în 14 decembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministerul Educaţiei a stabilit, la sfârşitul săptămânii trecute, că zilele libere fără plată pentru cadrele didactice vor fi acordate în 30 noiembrie şi în perioada 14-18 decembrie. Măsura a fost luată în contextul aplicării Legii 329 privind reducerea cheltuielilor.

Astfel, toţi copiii din învăţământul preuniversitar - incluzând şi pe cel preşcolar - nu se vor duce la unităţile şcolare în zilele în care cadrele diactice vor fi libere, vacanţa de iarnă începând cu cinci zile mai devreme.

Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că ar fi fost de preferat altă soluţie, astfel încât zilele libere să fie luate în vacanţă, dar, deoarece sindicatele s-au opus, s-a optat pentru această soluţie, "singura viabilă în acest moment".

Graficul zilelor libere a fost stabilit şi în raport de faptul că, în ultima săptămână, elevilor nu li se predă, făcându-se doar o recapitulare a materiei.

În legătură cu faptul că în perioada 14 - 18 decembrie are loc înscrierea candidaţilor la examenul naţional de bacalaureat, secretarul de stat a precizat că singura problemă este cea legată de absolvenţii promoţiilor anterioare. "În legătură cu elevii claselor a XII-a, pentru aceştia există deja înscrieri pe tabele, acţiunea nefiind lăsată pe ultimul moment. Cred că directorul care primeşte şi indemnizaţie de conducere îşi poate pregăti o echipă care în această perioadă să realizeze înscrierea candidaţilor la bacalaureat", a spus Oana Badea.

Aceasta a subliniat că profesor şi diriginte înseamnă mai mult decât a presta o meserie, "înseamnă persoane dedicate procesului educaţional". "Cu certitudine există nuclee care vor face tot ce este posibil ca procesul educaţional să se desfăşoare în condiţii normale chiar şi în perioade mai grele", a adăugat Badea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici