Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul deceselor

  • Staţiunile montane au fost pline de turişti în minivacanţa de 1 Decembrie
  • La Rânca, în judeţul Gorj, au venit peste 5000 de turişti
  • Experţii avertizează că efectele distracţiei se măsoară în numărul deceselor
4980 afișări
Imaginea articolului Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul deceselor

Zeci de mii de români au ignorat COVID-ul şi au plecat în minivacanţă. Staţiunile montane au fost pline.

La Rânca, în judeţul Gorj, a fost plin de turişti, ca în vremurile bune. Chiar dacă nu a nins, proprietarii pârtiilor le-au adus zăpadă artificială turiştilor dornici să schieze.

„Suntem de trei zile. Pentru copii a fost minunat. Pentru părinţi, mai greu, că trebuie să-i supravegheze”, povesteşte o turistă.

„E pentru prima dată când vin la schi, aici. De obicei mergeam pe Valea Prahovei, dar e minunat aici. Ne gândim să facem chiar şi Crăciunul”, spune un alt turist.

Peste cinci mii de persoane au petrecut la Rânca, în aceste zile. Autorităţile au impus reguli stricte: toată lumea poartă mască, iar în restaurante numărul locurilor a fost limitat. Iulian Chirău, proprietarul unei pensiuni cu restaurant, spune că restricţiile nu i-au afectat afacerea. Are toate camerele ocupate, chiar dacă în restaurant primeşte mai puţini turişti.

„Au fost foarte mulţi oameni. S-a aşteptat  mult să se servească masa.(...) Avem voie să servim 30% din capacitate. La cazare sunt serviciile normale din această perioadă, cu dezinfectanţi, purtarea măştii.“

La Rânca, pentru o noapte de cazare plăteşti între 150 – 300 lei. Zeci de poliţişti, jandarmi, inspectori de sănătate publică au supravegheat staţiunea. Clienţii care refuză să-şi scrie datele de identidate nu sunt primiţi în restaurante.

Experţii avertizează că, deşi numărul infectărilor este în scădere, Europa nu este în afara pericolului. Andrea Ammon este şefa Agenţiei Europene pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor şi consideră că este prea devreme să ne gândim la relaxare.

Vorbind despre „cei doi parametri care măsoară severitatea, care nu scad ci, din contră, cresc”, Andrea Ammon a menţionat raportarea deceselor. „Rata deceselor a fost de 95 la un milion săptămâna trecută, comparat cu 84 la milion în săptămâna de dinainte. Şi creşterea asta continuă de două luni şi jumătate.“

În pandemie, efectele restricţiilor sau relaxării nu se văd imediat. I-a explicat asta Anthony Fauci lui Mark Zuckerberg, când l-a întrebat la ce să se aştepte după Ziua Recunoştinţei. 

„O să vedem urmările a ceea ce am făcut acum, de Thaksgiving, abia peste două sau trei săptămâni, Mark. Oamenii au călătorit, s-au adunat la masă şi nu o să vedem efectele într-o zi, două, cinci. O să vedem efectele cam peste trei săptămâni, chiar atunci când oamenii se vor pregăti să călătoarească de Crăciun”, spune directorul Institutului de Boli Infecţioase.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici