Văcăroiu: 249 milioane euro, sporurile ilegale din administraţia locală în 2008

Sporurile încasate ilegal de 235.000 de angajaţi din administraţia locală totalizează 249 milioane euro în 2008, a declarat preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, după ce oficialii Ministerului Finanţelor afirmaseră, tot miercuri, că suma este de 2 milioane euro în intervalul 2008-2009.

52 afișări
Imaginea articolului Văcăroiu: 249 milioane euro, sporurile ilegale din administraţia locală în 2008

Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu (Imagine: Mediafax Foto)

"Aceste sporuri date prin contracte colective de muncă, dar fără bază legală în plan local, reprezintă la nivelul unui an circa 249 de milioane de euro şi cei verificaţi, la care s-a constatat suma asta, sunt 235.000 de persoane. Raportul se referă la 2005-2008, toată acţiunea asta s-a făcut în 2009. (...) Eu controlez întotdeauna un an în spate. Eu în 2009 am controlat 2008", a afirmat preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, pentru Realitatea TV.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Gheorghe Gherghina a afirmat, miercuri, că aproximativ 400.000 de angajaţi din administraţia locală au încasat în perioada 2008-2009 drepturi băneşti care exced cadrul legal, în sumă de două milioane de euro.

Până la sfârşitul lui 2008, Curtea de Conturi a identificat 235.000 de salariaţi din autorităţile locale care au luat drepturi pe lângă lege, potrivi secretarului de stat din Ministerul Finanţelor.

El a adăugat că la sfârşitul lui 2009 erau aproximativ 400.000 de salariaţi care beneficiaseră de drepturi pe lângă cele prevăzute de lege, iar potrivit rapoartelor Curţii, trebuie recuperate drepturi stabilite pe lângă lege în sumă de două milioane de euro.

Oficialul MFP a recunoscut că pe medie suma este "într-adevăr foarte mică", reieşind în jur de 5 euro pe salariat.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu a dat câteva exemple de drepturi băneşti în afara legii, cum ar fi sporul pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, spor pentru refacerea capacităţilor de muncă, spor pentru refacerea după concediul de odihnă, indemnizaţii de hrană caldă, spor de reprezentare şi spor de cantină.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici