Vaccin uman împotriva gripei aviare, dezvoltat de cercetătorii japonezi

Cercetătorii japonezi au anunţat, luni, că au pus la punct o metodă care poate sta la baza dezvoltării unui vaccin uman împotriva gripei aviare care ar putea fi eficace şi în cazul în care virusul suferă o mutaţie.

16 afișări
Imaginea articolului Vaccin uman împotriva gripei aviare, dezvoltat de cercetătorii japonezi

Vaccin uman împotriva gripei aviare, dezvoltat de cercetătorii japonezi (Imagine: Mediafax Foto)

Vaccinurile împotriva acestei maladii, care se transmite la diferite specii, devin inutile în cazul în care virusul suferă o mutaţie şi, din acest motiv, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se teme de o eventuală pandemie devastatoare.

Metoda pusă la punct de cercetătorii japonezi constă în "atacarea virusului din interior, mai degrabă decât din exterior". Chiar şi în cazul unei mutaţii, interiorul virusului se modifică extrem de rar, a explicat Tetsuya Uchida, cercetător la Institutul naţional pentru maladii contagioase.

Principiul constă în injectarea unui antigen care să fie transportat de lipozomi, mici particule fosfolipidice care au calităţi potrivite pentru a fi utilizate ca vectori de substanţe pentru medicamente sau cosmetice.

"Scopul nostru este să împiedicăm virusul să se multiplice", a explicat Uchida, care este de părere că tehnica poate sta la baza unui "vaccin eficace împotriva mai multor tulpini de virus gripal".

Cercetătorii au efectuat deja experimente încurajatoare pe cobai purtători de diferite tulpini de virus al gripei aviare. Japonezii urmează să înceapă teste pe cobai cărora li s-au transplantat gene umane.

Specialiştii spun, însă, că vor mai trece câţiva ani până se va obţine un vaccin eficace.

La acest vaccin lucrează cercetători de la Institutul naţional pentru maladii contagioase, de la două universităţi din Japonia şi de la compania de produse chimice NOF.

De la izbucnirea epidemiei de gripă aviară, în 2003, o maladie transmisibilă la om, peste 200 de persoane au murit în lume, dintre care jumătate în Indonezia, şi numeroase ferme de păsări au fost distruse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici