Vaccinarea împotriva COVID-19, prilej de atac cibernetic. Cum fură hackerii datele personale în timpul pandemiei

Specialiştii de la Kaspersky raportează intensificarea activităţilor de escrocherie în jurul vaccinurilor COVID-19, în trimestrul 1 al anului 2021. Potrivit specialiştilor, atacatorii cibernetici au descoperit anul trecut una dintre cele mai profitabile înşelătorii. Atacatorii au folosit pe scară largă scrisorile spam şi paginile de phishing legate de COVID-19 pentru a beneficia de pe urma pandemiei.

407 afișări
Imaginea articolului Vaccinarea împotriva COVID-19, prilej de atac cibernetic. Cum fură hackerii datele personale în timpul pandemiei

Potrivit unui raport Kaspersky, „Spam and Phishing in Q1 2021”, atacatorii continuă să exploateze această provocare epidemiologică, de data aceasta, concentrându-se pe procesul de vaccinare.

Experţii au descoperit diferite tipuri de pagini de phishing distribuite în întreaga lume. Pe lângă scrisorile de tip spam, destinatarii sunt invitaţi să se vaccineze, să ia parte la un sondaj sau să se diagnosticheze COVID-19. De exemplu, unii utilizatori din Marea Britanie au primit un e-mail care părea să provină de la Serviciul Naţional de Sănătate al ţării. Destinatarul a fost invitat să se vaccineze, trebuind însă, mai întâi, să-şi confirme decizia de a fi vaccinat urmând link-ul ataţat în mesaj.

Pentru a face o programare la vaccinare, utilizatorul trebuia să completeze formularul cu datele sale personale, inclusiv detaliile de card bancar. Drept urmare, mulţi oameni au oferit datele financiare şi personale atacatorilor.

O altă modalitate de a avea acces la datele personale ale utilizatorilor a fost prin sondaje false legate de vaccinare. Atacatorii au trimis e-mailuri în numele marilor companii farmaceutice care produc vaccinuri împotriva virusului COVID-19, invitând destinatarii să ia parte la un scurt sondaj.

Tuturor participanţilor li s-a promis un cadou pentru participarea lor la sondaj. După ce răspundea la întrebari, victima era redirecţionată către o pagină ce oferea „cadoul”. Pentru a primi premiul, utilizatorii erau rugaţi să completeze un formular detaliat cu informaţii personale. În unele cazuri, atacatorii au cerut inclusiv plata unei sume simbolice, pentru livrarea cadoului.

În cele din urmă, experţii Kaspersky au găsit scrisori de tip spam care ofereau servicii în numele producătorilor chinezi. E-mail-urile ofereau produse pentru diagnosticarea şi tratarea virusului, dar accentul era pus pe vânzarea seringilor de vaccinare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici